DA LI SMEMO NA ADU, BAZENE I KADA DA PALIMO KLIMU: Kon razrešio nedeoumicu građana Srbije

Novosti online

nedelja, 12. 07. 2020. u 13:58

ДА ЛИ СМЕМО НА АДУ, БАЗЕНЕ И КАДА ДА ПАЛИМО КЛИМУ: Кон разрешио недеоумицу грађана Србије

Foto: Novosti arhiva

EPIDEMIOLOG dr Predrag Kon upozorio je na neke greške koje su dovele do trenutno teške epidemiološke situacije u Srbiji.

- Bazeni su mesto rizika, pitanje je ograničenosti prostora. Javni bazeni imaju visok stepen rizika - smatra dr Kon.

On se takođe osvrnuo na teoriju SZO da se virus korona prenosi i vazduhom:

- SZO izašao s tim bez čvrstih dokaza. Ali veliki broj naučnika kaže da je jedino objašnjenje za neke događaje da se prenosi vazduhom. Ali to su sutuacije koje su bile vezane za zaražavanje zdravstvenih radnika, situacije u bolnicama, tamo gde se bolesnicima davao kiseonik. Utoliko je to jači razlog da nosimo maske - rekao je Kon i dodao:

- U većim sistemima, kao što su tržni centri, klima samo povećava cirkulaciju vazduha. Ako su zdrave osobe u tim prostorijama, nema razloga za brigu. U kući, automobilu, klima je sasvim u redu. Naravno ako su ukućani zdravi - kaže dr Kon.

(Tv Prva)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (9)

Dačo

13.07.2020. 09:48

Дали су се комуналци ћубретари заразили пошто они нон стоп су са свим смећем што човек избаци

Tanja

13.07.2020. 18:39

@Dačo - Pa nisu valjda lizali to đubre što su skupljali? Zna se kako se zaraze prenose, ili ste pricali sa nekim zarazenim, a on je bio blizu vas ili ste pipnuli rukama nesto što je prljavo pa pipali usta, oci. Tako se prenose i druge bolesti, ne samo Korona.

austrijanac

13.07.2020. 10:16

nije mi jasno jedna stvar..? Govorilo se ako peres ruke neces biti zaraze pa zar ako ides na bazen zar se ne peres cijelo tijelo ili samo korona napada preko ruku reklo se da korona ugine preko 18° sta se desava onda ljeti kada je temparatura preko 25°

veselnik

13.07.2020. 10:31

" klima samo povećava cirkulaciju vazduha"... a virus se prenosi vazduhom do 2 metra? Pri tome sve ventilacije treba da imaju ugradjen nekakav filter.