NAJVEĆI BROJ RAZVODA ZA PET GODINA: U Srbiji se lane venčalo više od 35.000 parova, a razišlo se skoro 11.000

V. Crnjanski Spasojević

12. 07. 2020. u 11:47

BROJ zaključenih brakova u Srbiji sve više opada, broj razvoda je u porastu, mlada i mladoženja sve su stariji, a raste i broj dece rođene u vanbračnim zajednicama.

НАЈВЕЋИ БРОЈ РАЗВОДА ЗА ПЕТ ГОДИНА: У Србији се лане венчало више од 35.000 парова, а разишло се скоро 11.000

Arhiva Novosti

 Ovo je suština najnovije analize Republičkog zavoda za statistiku za 2019. godinu, u kojoj se navodi da se lane venčano 35.570 parova, što je za dva odsto manje nego godinu pre toga, a da se razvelo 10.899, što je za čak devet odsto više nego u 2018! To je ujedno i najveći broj razvoda u poslednjih pet godina.

Za tri odsto je manji i broj prvih brakova (28.113), a prosečna starost mladoženje je 34,5 godina, a neveste 31,3.Podaci RZZS pokazuju i da su najčešće bračni parovi državljani Srbije, i to iste nacionalnosti u čak 88 odsto slučajeva. U dve trećine novosklopljenih zajednica mlada i mladoženja imaju i isti stepen obrazovanja i obije su ekonomski aktivni.

Prosečno trajanje prekinutog braka je 13,5 godina, a prosečna starost muža pri razvodu 44,2 godine, dok je žene 40,6. Tokom 2016. i 2017. imali smo manje razvoda, da bi pre dve godine brojke opet naglo porasle. Veze se najčeće rasturaju u prvih pet godina od venčanja, nešto malo manje u drugih pet, a zanimljivo je da odmah posle toga "pucaju" brakovi posle srebne svadbe!

Nešto malo više razvedenih brakova su oni sa decom (5.806) i to najčešće sa jednim detetom. Izdržavana deca najčešće su dodeljivana majci, a broj zajedničkih starateljstava veći je nego u slučajevima kada starateljstvo dobije samo otac.

Stopa venčanja u odnosu na broj stanovnika najniža je u Južnoj i Istočnoj Srbiji, a najviša u Beogradskom regionu i Vojvodini. Stopa razvoda najviša je u Vojvodini, a najniža u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji. U RZZS još kažu i da je razvoda prošle godine za 1.518 više nego 2015.

- Muškarci i žene sve kasnije ulaze u brak, ali se kasnije i razvode. Razlika u godinama između supružnika u proseku iznosi nešto više od tri godine. Muškarci su stariji od žena posmatrajući i zaključene i razvedene brakove - konstatuju u RZZS.

NAJVIŠE SOFIJA I LUKE

PROŠLE godine rođeno je 64.399 beba. Najčešće ženska imena bila su: Sofija, Dunja, Sara, Teodora, Milica, Mila, Helena, Tara, Nikolina i Lena.

Najčešća muška su: Luka, Lazar, Stefan, Vasilije, Vuk, Aleksandar,

Mihajlo, Andrej, Pavle i Filip.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

milica carica

12.07.2020. 14:57

Moj savet svim mladim bračnim parovima ako počne u braku da ne valja - da vas bije, šamara, kontroliše i zivot i novčanik, odmah razlaz, ali isto tako i druga strana ako je po kafićima, zanemarila decu, nije dobra majka i supruga, od tog braka nema ništa. Kazem vam iz iskustva jer ga trpim 40 godina, a to govori da samnom nešto nije u redu kad mogu toliko da opstajem s čovekom koji mi ništa ne znači.