U Grčkoj se trenutno odmara oko 40.000 gostiju iz Srbije, ali se turisti okreću Turskoj. A evo i zašto

J. Subin - G. Čvorović

08. 07. 2020. u 11:00

GRČKI mediji preneli su da je od 43 novozaraženih, njih 36 otkriveno na graničnom prelazu Promahonas, između Bugarske i Grčke, a od tog broja - 20 turista je iz Srbije. I dok se na društvenim mrežama vodi polemika o tome da li je razlog zatvaranja granica za građane Srbije veliki broj pozitivnih na virus korona ili pak Brisel stoji iza toga, rampa za naše turiste biće spuštena do 15. jula, uz veliku šansu da se i to produži. Kako nam je ispričao Aleksandar Seničić, direktor JUTA, ukoliko se granice otvore prvi čarter-letovi za Grčku trebalo bi da budu realizovani oko 24. jula. Inače, kada je reč o našim turistima koji su već u Grčkoj, oko 50 porodica se javilo da pita da li može da produži boravak na moru. Prema podacima grčkih institucija, trenutno tamo letuje oko 40.000 Srba.

У Грчкој се тренутно одмара око 40.000 гостију из Србије, али се туристи окрећу Турској. А ево и зашто

Foto: AP

- Egipat se otvara uskoro i treba da stignu protokoli o načinu ulaska u tu zemlju. Zasada se zna da neće biti testiranja i da njihova država pokriva troškove lečenja i karantina - rekao nam je Seničić.

BAR OSAM ČARTERA

Nacionalna avio-kompanija "Er Srbija" najavila je da će u naredne dve nedelje obaviti najmanje osam čarter-letova do turskog letovališta Antalije. Prvi čarter-let "Er Srbije" do Turske bio je 5. jula, kada su otputovala 144 putnika. - Izuzetno mi je zadovoljstvo što smo u saradnji sa našim partnerima, turističkim agencijama, počeli sa obnovom čarter-letova - kazao je Boško Rupić iz "Er Srbije". - Pandemija virusa korona posebno teško je pogodila ovu vrstu putovanja.

I susedna Hrvatska razmišlja o tome da promeni svoju odluku i ponovo zabrani ulazak građanima Srbije. Od pre nekoliko dana u Hrvatsku se može ući samo iz određenog razloga, a ko putuje turistički mora da ima rezervaciju smeštaja. Ništa bolje nismo prošli ni kada je reč o ostalim državama EU. U većini onih koje nas puštaju, ili je obavezan test i popunjavanje zdravstvenih formulara ili karantin. Tek pokoja zemlja EU od građana Srbije ne traži ništa, a među njima su Mađarska i Bugarska.

Situacija koja se menja iz dana u dan zadaje glavobolju ne samo građanima Srbije, već i turističkim agencijama, kojima se propast definitivno nazire. Kada je Grčka iznenada zatvorila svoje granice, sve oči sada su uprte u Tursku, pa i Egipat.

- Putovanja u Tursku zasada nekako funkcionišu i nema nagoveštaja da bi to moglo da se promeni - smatra Mirko Milanović iz jedne poznate beogradske agencije. - Nadamo se da Turska neće zatvoriti granice. Putnici koji su ranije uplatili svoja putovanja žele da idu, ali novih prijava ima vrlo malo. Od ove sezone teško da može nešto da se očekuje. Situacija mora dobro da se smiri, da se otvore granice, pa da ljudi ponovo počnu da putuju.

BRISEL OTVORIO GRANICE EU, DRŽAVE IH SAME ZATVARAJU

Predlog Evropske komisije o otvaranju šengenskih granica trebalo je da manifestuje evropsko jedinstvo, bar na izlasku iz izolacije, ako su već države pojedinačno uvodile zabrane na početku krize. Zato je i utvrđena lista od 14 zemalja koja, po svemu sudeći, trenutno ostaje mrtvo slovo na papiru, jer članice i dalje sprovode svoju autonomnu politiku, bez obzira na zvanični dokument. Evropsko jedinstvo je, tako, još jednom palo na ispitu.

Istina je da nije reč o pravno obavezujućem dokumentu, ali se u preporuci navodi i da ograničenja treba ukinuti za navedene zemlje, među kojima se nalazi i Srbija.

U utorak se o tome na pitanje "Novosti" nisu oglašavali ni predsedavajući Evropskog saveta, ni Evropska komisija.

U predlogu je navedeno da će se mere revidirati na svakih petnaest dana, a takođe je ubačeno i da države, po potrebi, mogu da reaguju hitno. Sve to je razvodnilo odluku i ostavilo prostora da svaka prestonica praktično odlučuje sama, što se trenutno i događa.

Nemačka je, tako, ponovo izvršila neke izmene u pravilima neophodnog ulaska, a Hrvatska je istovremeno najavila nove restrikcije. Belgija granice nije ni otvarala, kao ni Danska ili Finska. Austrija i Italija traže karantin, a Češka je otvorila granice.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

DRAGULJ SA OBALE DRINE: Mali Zvornik nudi posetiocima svestranu turističku ponudu