Umesto bolnica dizao vinarije, a sada mu smeta što se daje za Hram Svetog Save: Reakcije na izjavu episkopa Grigorija

E. V. N.

08. 07. 2020. u 08:50

EPISKOP diseldorfski i sve Nemačke Grigorije svojom nesrećnom izjavom povodom izdvajanja sredstava iz državnog budžeta za izgradnju Hrama Svetog Save postao je perjanica antisrpskih i anticrkvenih krugova u Srbiji.

Уместо болница дизао винарије, а сада му смета што се даје за Храм Светог Саве: Реакције на изјаву епископа Григорија

Foto: Novosti arhiva

Ovo je ocenjeno u saopštenju kabineta patrijarha srpskog Irineja. Patrijaršija je reagovala na istup vladike Grigorija u kojem je on poručio da je bolje da se državni novac usmeri u bolnice, a ne u crkve.

- Ništa nas to ne iznenađuje, ali smo zgroženi činjenicom da se teška epidemiološka situacija i nesreća svih nas zajedno koriste za političke obračune i napad na Srpsku crkvu - navedeno je u saopštenju. - Zbog čega je, ili, bolje reći, kome je potrebno da međusobno suprotstavi izgradnju Hrama na Vračaru, kao crkveni i nacionalni projekat, i epidemiju virusa korona, kao i probleme naše države i naroda u teškoj borbi za život svakoga?

TRAŽI PODRŠKU

KABINET patrijarha ističe i da su mnoge izjave vladike Grigorija "populističke i politikantske, sračunate na popularnost u drugosrbijanskim i autošovinističkim krugovima". - Verujemo da će na predstojećem Saboru imati priliku da ih objasni arhijerejima, ali i čitavoj srpskoj javnosti, posebno onom delu koji sebe smatra živim i neodvojivim delom Crkve, a koji ne deli njegova mišljenja i stavove po raznim pitanjima - navedeno je u saopštenju.

U reagovanju iz sedišta SPC poručuje se da je projekat izgradnje Spomen-hrama crkveno-državni projekat od izuzetnog značaja, započet pre više od sto godina, kao i da je aktuelna odluka Vlade Srbije samo jedna u nizu ranije dogovorenih mera za okončanje radova. Patrijaršija ističe i da je SPC nebrojeno puta i na razne načine pomagala ne samo bolnice i zdravstveni sistem Srbije nego i mnoge institucije i pojedince kojima je pomoć bila potrebna.

- Pošto i nepozvan i kanonski nenadležan ume da deli lekcije patrijarhu srpskom, Svetom sinodu i svima redom, vladika Grigorije bi mogao i da javno pokaže koliko je bolnica do sada izgradio ili makar da objasni zašto to nije činio ranije, u vreme dok je, umesto bolnica, po Hercegovini gradio vinarije, hotele, ergele i tome slično, i to od sredstava koja je izdašno dobijao kako od Srpske tako i iz budžeta Srbije. Zar su tada bolnice bile mnogobrojnije i opremljenije, a vrtića i škola više nego sada? Treba li navoditi činjenicu da je svojevremeno vladika Grigorije, zbog obimnosti graditeljske delatnosti, osnovao Komisiju za izgradnju hramova i objekata u Eparhiji zahumsko-hercegovačkoj? - pita se kabinet Njegove svetosti, uz ocenu da su javnosti dovoljno poznati njegovi biznismenski i menadžmentski podvizi, kojima se lično ponosi i hvali.

Foto: Novosti arhiva

Patrijarh srpski Irinej
VUČIĆ: NEĆU DA VREĐAM VLADIKE

SREĆAN sam što se Hram Svetog Save, koji se gradi više od 100 godina, završava za vreme mog mandata. Srbija je pomagala i izgradnju hrama u Mostaru, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i dodao da mu je žao što neki koriste situaciju i vređaju patrijarha samo zato što ne misli kao oni.

- Vladika Grigorije tražio je i dobio milione za hram u Mostaru, a sada "savetuje" da treba više ulagati u bolnice. Neću da vređam nijednog vladiku, iako su mene mnogi vređali - poručio je Vučić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024