Žiri doneo odluku: Ovo su dobitnici nagrade "Slađana Veljković"

J. S.

08. 07. 2020. u 08:43

Centar za medijsku transparentnost i društvenu odgovornost (CMTDO) saopštio je da je stručni žiri doneo odluku o ovogodišnjim dobitnicima novinarske nagrade "Slađana Veljković".

Жири донео одлуку: Ово су добитници награде Слађана Вељковић

Foto: Novosti arhiva

U konkurenciji od 86 pristiglih predloga, žiri u sastavu Momčilo Popović, šef deska Večernjih Novosti, Bratislav Ilić, novinar TV Prva i B92, i Gordana Bjeletić, glavna i odgovorna urednica Južnih vesti, doneo je odluku o dobitnicima priznanja u četiri kategorije.

Nagradu za najbolju reportažu dobila je novinarka RTS - a, Jelena Marinović za reportažu "Pristojan krov nad glavom, pre zime imperativ za malu Nađu".

Nagrada za najbolji uređivački rad u lokalnim medijima pripala je glavnom i odgovornom uredniku portala Vranje news Dejanu Dimiću.

Treća nagrada za novinarski poduhvat po odluci žirija dodeljena je Radomanu Iriću za tekstove objavljene u dnevnom listu Blic, humanitarnog karaktera, zahvaljujući kojima je izgrađeno nekoliko kuća u Pčinjskom okrugu.

Zbog okolnosti izazvanih epidemijom korona virusa, koja je nametnula ovu temu u novinarskim izveštavanjima, naknadno je uvedena i nenovčana nagrada za najbolju kovid reportažu. Po odluci žirija nagrada je pripala Jeleni Ćosin, novinarki Večernjih novosti, za reportažu "Obolela od koron, majka joj umrla, izbačena iz stana".

Novinarka Slađana Veljković, preminula je 8. jula 2011. godine. Prerano nas je napustila, ali njene priče, njen osmeh i smisao za humor žive i danas. Bila nam je ideja da se na dan njene smrti okupljamo svake godine i nagrađujemo one koji zavređuju da se nazovu njenim sledbenicima, na žalost ove godine nismo u mogućnosti da to uradimo na dan njene smrti. Kada govorimo o dobitnicima, govorimo i njoj - kaže Jelena Stojković, predsednica udruženja CMTDO koje je ustanovilo i dodeljuje ovu noinarsku nagradu.

Ona se zahvaljuje i žiriju, koje je ove godine odlučivao po sistemu bodovanja, svako od njih je ocenjivao reportaže i krajnji zbir je dao imena dobitnika, ali i sponzoru kompaniji "Alfa plam" kao i svima onima koji pomažu da ova nagrada postane prestižno novinarsko priznanje.

Da smo na dobrom putu i da radimo pravu stvar u ime naše Slađe govori i broj reportaža pristiglih na konkurs koji je tri puta veći nego prošle godine - dodaje Stojković.

Dobitnicima će zbog vanredne situacije koja je uvedena zbog epidemije, novčane nagrade i statue biti uručene čim se za to steknu uslovi.

Ovogodišnji sponzor nagrade je kompanija "Alfa plam" iz Vranja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERIČKA LJUBAV PREMA GENOCIDU: CIA čuvala Hitlerove verne sledbenike, sad Vašington lobira za rezoluciju o Srebrenici