Profesor istorije lajkovao objavu o klanju Srba u Jasenovcu: Zbog skandaloznog ponašanja Nikole Samardžića traži se izjašnjavanje Etičkog odbora BU

Lj. Begenišić

07. 07. 2020. u 08:40

UNIVERZITET u Beogradu treba da obrati pažnju na istupe u javnosti prof. dr Nikole Samardžića u kojima on pruža podršku diskriminaciji i opravdava genocid nad Srbima. Pozivamo Odbor za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu da pozove prof. Samardžića da se izjasni o podršci navodima koji su diskriminatorni na nacionalnoj osnovi i opravdavaju genocid nad jednim narodom.

Професор историје лајковао објаву о клању Срба у Јасеновцу: Због скандалозног понашања Николе Самарџића тражи се изјашњавање Етичког одбора БУ

Foto: Novosti arhiva

Ovaj poziv uputili su bivši predstavnici beogradskih studenata Jovan Ličina i Milan Popović, povodom istupa profesora istorije Nikole Samardžića, koji je nedavno na društvenoj mreži "Tviter" podržao objavu jednog korisnika koji je opravdavao postojanje jasenovačkog logora u kome je izvršen genocid nad Srbima.

Istovremeno i Stefan Radojković, stručni saradnik Muzeja žrtava genocida, smatra da bi Etički odbor UB trebalo o ovome da se izjasni ukoliko Samardžić prethodno ne razjasni svoje postupke.

- Kako bismo izbegli svaku nedoumicu, a naročito pogrešne zaključke koji se u ovakvim i sličnim situacijama olako donose, pozivam, prvo, profesora Samardžića da javno istupi i razjasni svoju poziciju prema pomenutoj objavi.Nadam se pozitivnom odgovoru i razložnom, argumentovanom i, pre svega, iskrenom objašnjenju razloga koji su stajali iza čina jednog redovnog profesora Univerziteta u Beogradu. U slučaju da profesor, iz bilo kog razloga, nije u mogućnosti da se izjasni, odgovor ću potražiti od nadležnih institucija tj. od Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu - naveo je nedavno Radojković.

NEGIRANjE GENOCIDA NAD SRBIMA

MILOŠ Ković smatra da moramo da razvijemo mehanizme u bilo kojoj formi koji će sprečiti poricanje ili pravdanje genocida nad srpskim narodom. - Mora se razdvojiti pravo na slobodu misli i izražavanja od poricanja genocida. U najdemokratskijim društvima poricanje Holokausta je kažnjivo - kaže Ković.

Na Univerzitetu u Beogradu nisu želeli da komentarišu ove zahteve.

Takođe, i prof. Samardžić poručio nam je da nema komentar.

Međutim, prof. dr Miloš Ković pita:

- Kako smo došli do toga da jedan profesor istorije Beogradskog univerziteta lajkuje ustaške tvitove? Možete li da zamislite profesora istorije u Tel Avivu kako lajkuje tvitove u kojima se opravdava Aušvic, a to je ono što se ovde dogodilo?

Ković smatra da izjave ove vrste predstavljaju sramotu za Odeljenje za istoriju, za Filozofski fakultet i Univerzitet u Beogradu.

- Ako pođemo od toga da je lajkovanje tvita moglo da se dogodi slučajno, onda moramo prvo da očekujemo objašnjenje ili demanti. Ukoliko je ovaj slučaj nejasan, isti profesor je napisao tvit u kome poziva na obnovu Golog otoka, koji je kao i Jasenovac bio koncentracioni logor za uništavanje pre sega srpskog naroda - kaže Ković za naš list.

Inače, istupanje članova univerzitetske zajednice regulisano je Kodeksom profesionalne etike, gde se u članu 35 kaže da oni imaju pravo na javno istupanje i slobodu izražavanja, uključujući i nastupe pred publikom i u sredstvima javne komunikacije, kao i na slobodno izražavanje stavova u štampanim i elektronski dostupnim materijalima.

Međutim, ovaj član ne reguliše koja su ograničenja javnog delovanja, sem da "članovi univerzitetske akademske zajednice ne smeju da posredno ili neposredno zabranjuju, ometaju, ograničavaju ili bilo čime uslovljavaju javne nastupe drugih članova akademske zajednice, odnosno slobodu izražavanja na tim nastupima".

U Kodeksu se takođe kaže da "vodeći računa o opštem dobru, članovi univerzitetske zajednice dužni su i da rade savesno, marljivo, odgovorno i posvećeno, prema svom najboljem znanju".

A sve je počelo kada je nedavno profesor Samardžić na društvenoj mreži "Tviter" "lajkovao" objavu izvesnog iggyb666, koji je napisao:

"Ćiriličnoj bagri objasniš zašto im se malo-malo dešavaju bombardovanja, uništenje. Ili su mozak i ćirilica u raskoraku ili oni ne kontaju latinicu. Srbija je u gibu mitomanije svinjokradice i konjokradice Karađorđevića. Oni su trudnoj ženi odsekli sise, izmislili Kosovski boj, stvorili SPC, izmislili Svetoga Savu i ostale gluposti, napravili ršum u Crnoj Gori i Kosovu. Jasenovac je odgovor na njihovu vladavinu, nema većih zlotvora."

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a