Batut izdao saopštenje u vezi sa podacima o obolevanju i umiranju od COVID-19 u Republici Srbiji

Novosti online

02. 07. 2020. u 13:49

Батут издао саопштење у вези са подацима о оболевању и умирању од ЦОВИД-19 у Републици Србији

Foto: V. Danilov

Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ osuđuje navode koji se pojavljuju u javnosti i dovode u pitanje verodostojnost podataka o broju zaraženih i preminulih osoba od posledica virusa COVID-19.

"Ovim putem demantujemo informacije koje se senzacionalistički plasiraju u javnosti o broju inficiranih i preminulih pacijenata, jer nisu tačne. Kao institucija koja već 95 godina sarađuje sa svim relevantnim međunarodnim zdravstvenim organizacijama poput SZO ovakav napad je pokušaj diskreditovanje Batut-a i svih drugih zdravstvenih ustanova, imajući vidu da su o načinu na koji se evidencija vodi upoznata stručna javnost, a o tome su javno govorili i članovi Kriznog štaba.


Veoma je opasno kada pojedinci koji nisu medicinski stručnjaci daju tumačenja u pogledu klasifikacije Covid-19 pacijenata, na osnovu netačnih podataka.

Podaci Instituta Batut su proverljivi, tačni i pre svega zasnovani na medicinskoj dokumentaciji o epidemiološkoj situaciji u Srbiji. Na osnovu prikupljenih podataka Institut Batut daje stručne preporuke u cilju kontrole epidemiološke situacije u našoj zemlji.

Tokom svih 95 godina rada i postojanja Instituta, niko nikada nije, kao danas, tako neargumentovano napao Institut Batut koji je otvoren za svaku stručnu saradnju i diskusiju. Ovo nije napad samo na Institut Batut već napad na čitav zdravstveni sistem u trenuticma borbe protiv virusa Covid 19.

Stav države Srbije od prvog dana borbe protiv korona virusa je jasan – transparentno i SVAKODNEVNO informisanje javnosti o svim relevantnim podacima o epidemiji.

Da je Republika Srbija adekvatno odgovorila izazovu globalne pandemije dokazuju i brojevi - država Srbija ima najniži procenat smrtnosti u regionu i šire (obolelih 14.288, preminulih 274). Primera radi, neke od najrazvijenijih zemalja zapadne Evrope, približne nama po broju stanovnika, imaju značajno slabije pokazatelje: u Švajcarskoj je obolelo preko 31.000 građana, a preminulo oko 1600, a u Austriji je, od oko 18 hiljada obolelih preminulo oko 700.

Institut „Batut“, deo je zdravstvenog sistema države Srbije koji je već nekoliko meseci usmeren na očuvanje zdravlja građana Srbije u borbi sa do sada nepoznatim neprijateljem, korona virusom. Rezultati te borbe su svima dobro poznati, ne samo u Srbiji, već i šire.

Kao i uvek do sada, zaposleni u Institutu profesionalno, odgovorno i posvećeno obavljaju aktivnosti u nadležnosti Instituta i čine velike napore u cilju očuvanja i unapređenja zdravlja stanovništva u Republici Srbiji, kako u redovnim, tako i u vanrednim okolnostima, uključujući i praćenje kretanja bolesti i COVID19 oboljenja", navodi se u saopštenju Batuta.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)