Upozorenje: Puder za bebe "DŽonson i DŽonson" izaziva rak?

E. B. Talijan

02. 07. 2020. u 09:00

BEBI-puder kompanije "Džonson i Džonson", koji sadrži talk kontaminiran azbestom, za koji postoje brojne tvrdnje da izaziva rak, i dalje se prodaje u Srbiji! Njegova prodaja, međutim, obustavlja se za tržišta SAD i Kanade.

Упозорење: Пудер за бебе Џонсон и Џонсон изазива рак?

Foto: Novosti arhiva

Da ovog pudera zaista ima na policama u našim radnjama, uverili su se i reporteri "Novosti". Ključne informacije o ovom proizvodu, na pozadini ambalaže, odštampane su vrlo sitnim slovima i neophodna je lupa da se pročita sastav. Tu se, ipak, može videti da je osnovni sastojak proizvoda - sporni talk.

Šef pravnog tima Nacionalne organizacije potrošača Srbije Mladen Alfirović kaže da nadležni moraju da reaguju povodom spornog bebi-pudera.

- Zahtevamo od nadležne sanitarne inspekcije da se oglasi i da kaže da li su nešto preduzeli, a ako nisu šta konkretno planiraju da urade da bi se utvrdilo da li je taj proizvod bezbedan - kaže Alfirović za "Novosti". - Ali, nije dovoljno da samo saopšte da je proizvod bezbedan, već da dostave dokaz za to, da navedu šta su radili, koga su kontrolisali.

KANCEROGEN

PROFESOR doktor Vladimir Kovčin, onkolog, kaže, za "Novosti", da se zna da je azbest kancerogen i ističe da se uglavnom vezuje za karcinom pluća. Kako navode stručnjaci širom sveta, azbest i talk su prirodni minerali koji se često u zemlji nalaze blizu jedan drugom i teško ih je razlikovati. Upozoravaju da direktno nanošenje bebi-pudera na osetljiva područja može da izazove zdravstvene probleme. Ako se prah, koji sadrži azbest, raspršuje tokom nanošenja, onda su svi koji ga udišu izloženi azbestu.

Alfirović naglašava da ako se u svetu sumnja u bezbednost tog bebi-pudera, naši nadležni treba da reaguju po službenoj dužnosti.

- Reč je o proizvodu koji je regulisan Zakonom o bezbednosti predmeta od opšte upotrebe. Taj Zakon posebno apostrofira kozmetičke preparate i proizvode koji dolaze u kontakt sa kožom, gde su naročito ugrožene bebe i deca - objašnjava naš sagovornik. - Talk je jedan od takvih proizvoda i ako sadrži kancerogene materije njegovo prisustvo u našim radnjama je vrlo problematično.

Predstavništvo kompanije "Džonson i Džonson", sa sedištem u Švajcarskoj, u odgovoru našoj redakciji tvrdi da su i dalje čvrsto uvereni u bezbednost njihovog pudera za bebe i da to potvrđuju brojne nezavisne naučne studije.

- Odlučili su da prestanemo sa proizvodnjom "Džonsonovog" pudera za SAD i Kanadu da bismo, zbog kovida 19, procenili prioritete u poslovima i proizvodnji - navode iz ove kompanije. - Potražnja za "Džonsonovim" bebi-puderom počela je da opada u Severnoj Americi, uglavnom zbog promena u ponašanju potrošača, delimično pokrenutih i zbog pogrešnih informacija o bezbednosti ovog proizvoda i konstantnom pisanju u medijima o sudskim parnicama koje se pokreću u vezi sa ovim puderom.

Kompanija "Džonson i Džonson" godinama je u centru optužbi da je talk koji se nalazi u njihovim proizvodima, kontaminiran azbestom i da izaziva rak. Protiv ovog američkog farmaceutskog giganta tužbe je podnelo gotovo 20.000 potrošača u SAD tvrdeći da je zbog korišćenja njihovih proizvoda, uključujući i bebi-puder, dobilo kancer.

Kompaniji je bilo naloženo da plati milijarde dolara odštete potrošačima, ali je gotovo sve presude uspela da obori u žalbenom postupku. Oko 16.000 novih tužbi tek treba da razmotri sud u Nju Džersiju. U aprilu je sudija doneo odluku da podnosioci mogu da iznesu svoje slučajeve, ali je limitirano svedočenje stručnjaka na tim suđenjima. S druge strane, kompanija sve vreme tvrdi da su njeni proizvodi potpuno bezbedni. U oktobru prošle godine je američka Uprava za hranu i lekove saopštila da je testiranjem otkrila malu količinu azbesta u jednom uzorku bebi-pudera, zbog čega je "Džonson i Džonson" bio prinuđen da povuče oko 33.000 bočica ovog artikla.

Foto: Novosti arhiva

Tekst potpisa
INSPEKCIJA: ZDRAVSTVENO ISPRAVAN

IZ Sanitarne inspekcije Ministarstva zdravlja kažu, za "Novosti", da su trenutno dva zahteva za uvoz "Džonsonovog" bebi-pudera odobrena rešenjem graničnog sanitarnog inspektora, a nakon utvrđene zdravstvene ispravnosti u ovlašćenim i akreditovanim laboratorijama. Treći zahtev za uvoz čeka na rezultate analiza. U odgovoru, takođe, navode da je jedan lot "Džonsonovog" bebi-pudera, 18. oktobra 2019, kompanija dobrovoljno povukla sa tržišta SAD.

- Navedeni lot proizvoda se ne nalazi ni na RAPEX portalu, na kojem se objavljuju podaci o eventualno nebezbednim proizvodima na tržištu EU. To znači da lot tog proizvoda nikada nije dospeo na tržišta EU, pa ni na tržište Srbije, jer bismo mi bili o tome neposredno obavešteni - navodi se u odgovoru sanitarne inspekcije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere