Novi talas zaraze doneo porast oboljenja među mlađim osobama: Virus korona i mladima nalazi slabu tačku

B. Radivojević

02. 07. 2020. u 07:13

O VIRUSU korona, zbog kojeg je samo za 24 sata u Srbiji gotovo dupliran broj pacijenata na respiratorima, za više od pola godine, koliko je zvanično prisutan, nije se mnogo sazanalo, ali se pokazalo da su početni stavovi da su deca i mladi od njega "zaštićeni" bili - zabluda.

Нови талас заразе донео пораст обољења међу млађим особама: Вирус корона и младима налази слабу тачку

Foto: Tanjug

U KBC "Dr Dragiša Mišović" u prvom "piku" epidemije u jednom trenutku bilo je na lečenju gotovo 50 mališana. Sad u Vrnjačkoj Banji imamo inficiranog šestogodišnjaka, a bolnice su pune mladih obolelih od kovida 19, čak i sa obostranom upalom pluća.

Sve to, možda, i potvrđuje tezu dr Predraga Kona, epidemiologa, "da nam je ovaj virus pokazao da ništa ne znamo o njemu". Još je, bar donekle, održiva teza da je kod dece i mladih rizik od komplikacija kovida manji nego kod starijih, ali to, u principu, važi za gotovo svaku bolest. Ogromna većina obolelih, koji se trenutno leče u kovid-centrima u Srbiji, ima između 20 i 50 godina, a sama činjenica da su u bolnici dokazuje da nemaju ni izbliza bezazlenu formu bolesti.

SPREMA SE JOŠ POSTELjA

MINISTAR zdravlja Zlatibor Lončar za danas je zakazao sastanak sa direktorima kovid-bolnica, na kojem će, kako saznaju "Novosti", biti analizirana popunjenost kapaciteta, raspoloživost kadra, opreme, lekova. Na osnovu te analize, biće doneta odluka i o eventualnom proširivanju kapaciteta za pacijente sa kovidom. Mesta u bolnicama ima, ali se razmišlja i o rezervnim posteljama u slučaju da se obistine procene da nas pravi pik obolevanja očekuje za pet-šest dana. U tom slučaju bi u Beogradu, KBC "Zvezdara", koji je zasad odvojio 60 postelja za kovid, opet postao isključivo kovid-bolnica.

I Svetska zdravstvena organizacija upozorava da širom sveta sve više mladih ozbiljnije oboleva ili umire zbog zaraze.

- U nekim zemljama su zabeleženi slučajevi pojedinaca u 30-im, 40-im i 50-im godinama života koji su nakon zaraze završili na intenzivnoj nezi i umrli. Neki su imali druge hronične bolesti, a neki ne - saopštila je doktorka Marija van Kerkov, upravnica Odeljenja za emergentne bolesti i zoonozu iz Ženeve.

Stručnjacima još nije poznato zašto se bolest kod nekih pojedinaca razvija u tešku, a kod drugih prolazi s relativno blagim simptomima. U Italiji, recimo, 10 do 15 odsto svih lečenih na intenzivnoj nezi mlađi su od 50 godina.

- Svi mogu da se razbole, bez obzira na uzrast i pol i to bi napokon moralo ozbiljno da se shvati - kaže, za "Novosti", profesor dr Mijomir Pelemiš, infektolog i član Kriznog štaba. - Virus sigurno nije oslabio, to tvrde svi ozbiljni svetski naučnici, a dokaz je da ima sve više obolelih, i da se inficiraju sve starosne grupe.

Većina mlađih inficiranih ipak pregura ovu zarazu sa blagom kliničkom slikom, čak i bez ikakvih simptoma. Ali, niko ne može da zna kako će se bolest razvijati, i zato lekari, naročito kliničari, uglavnom ne dele stav dr Branimira Nestorovića::

- Ako treba da se razbolite, najbolje je sad kad je virus relativno slab. Sad je mnogo manji procenat teških formi oboljenja.

Kliničari, ipak, smatraju da bi to bilo previše rizično.

- Neko prosto može da ima takav genetički sklop da ima neku slabu tačku i dok ona nije na udaru, neće ni znati za nju. To je taj fenomen Ahilove pete - kaže imunolog dr Srđa Janković.

Na pragu 18. nedelje otkako je virus otkriven u Srbiji, ipak, imamo situaciju koju niko nije očekivao - bolnice su pune i stiče se utisak da virus kod mladih sada izaziva teže simptome nego u prvom piku epidemije.

- To je logično jer su sad mladi i najviše izloženi, okupljaju se, ne drže distancu, ne nose maske, a u direktnom kontaktu se virus brže prenosi, unese se veća količina virusa, pa je i forma bolesti teža - kaše profesor Pelemiš. - Još jedan problem je to što se inficirani kasno javljaju lekaru, pa se bolest razvije. Svako ko ima povišenu temperaturu, malaksalost, zamara se, može odmah biti primljen u bolnicu, i bez testa kojim je potvrđen virus korona, jer simptomi jasno ukazuju na težinu bolesti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna