Da deca budu čista i zaštićena: Kampanja pranja ruku u školskim ustanovama

B. R.

26. 06. 2020. u 15:16

PREMA podacima Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti, pravilna higijena ruku, koja je u vreme epidemije kovid-19, jedna od glavnih protivepidemijskih mera, smanjuje broj obolelih od dijareje za 23 do 40 odsto, smanjuje respiratorne bolesti, poput prehlade, u opštoj populaciji za 16 do 21 odsto i redukuje izostanak školske dece zbog gastrointestinalnih bolesti za čak 29 do 57 odsto.

Да деца буду чиста и заштићена: Кампања прања руку у школским установама

Foto: Depositphotos

U vreme epidemije redovno održavanje higijene ruku od je još značajnije za zaštitu zdravlja pojedinca i neosporno je najdelotvornija mera kontrole infekcija. Ova važna životna navika, ne samo da sprečava zaražavanje, već i širenje infekcije na druge, koji su možda osetljiviji i podložniji zarazi.

- Postoji izvestan vid zanemarivanja značaja higijene ruku sve dok se ne pojavi neki virus pandemijskih razmera koji se prenosi dodirom. S tim u vezi, Farmaceutska komora Srbije je donirala preporuke za pravilno održavanje higijene ruku kod dece u vidu 10.000 postera za sve predškolske ustanove u Srbiji. Smatramo da bi veliki broj kampanja trebalo da bude usmereno na ovu temu, a naročito je važno upoznati i edukovati dolazeće generacije, još od malih nogu - rekla je Tatjana Šipetić, direktorka Farmaceutske komore Srbije.

Na taj način Farmaceutska komora Srbije se pridružila kampanji za higijenu ruku, koje sprovodi Ministarstvo zdravlja u saradnji sa Institutom za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", Republičkom stručnom komisijom za nadzor nad bolničkim infekcijama Ministarstva zdravlja, Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kao i Savezom udruženja medicinskih sestara predškolskih ustanova Srbije.

Zbog velike važnosti i podizanja svesti o ovoj temi, a ukoliko okolnosti to budu dozvolile, Farmaceutska komora Srbije tokom septembra planira radionice u predškolskim ustanovama koje bi vodili farmaceuti na temu "Higijena ruku - Nije teško biti čist i uredan".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

UJUTRO MRAZ, TOKOM DANA MOGUĆE PADAVINE: Detaljna vremenska prognoza za subotu, 20. april