POMEŠALI TESTOVE SA MALE MATURE: Bodovali i neurađene zadatke, učenici još ne znaju koliko poena su osvojili na završnom ispitu

B. Borisavljević

25. 06. 2020. u 21:00 >> 09:54

TRI dana od kada je trebalo da saznaju preliminarne rezulatate završnog ispita pojedini đaci ne znaju kako su uradili test i koliko bodova su osvojili. Nekima je test izgubljen, neki su pod svojim imenom i šifrom "otkrili" zadatke koje nisu oni rešavali, a bilo je i onih kojima su greške u "kliku" išle naruku, jer su dobili više bodova nego što su očekivali, pošto su im prosleđeni tuđi testovi.

ПОМЕШАЛИ ТЕСТОВЕ СА МАЛЕ МАТУРЕ: Бодовали и неурађене задатке, ученици још не знају колико поена су освојили на завршном испиту

Foto: N. Živanović

Sudeći po pozivima našoj redakciji, mala matura je najviše muke zadala grupi đaka iz beogradske OŠ "Kneginja Milica". Kako nam je ispričala jedna majka, detetu je izgubljen test iz matematike. Posle žalbi nadležnoj upisnoj komisiji, ali i Ministarstvu prosvete, javljeno im je da je nađen, kao i sa koliko bodova je ocenjen. Međutim, još devetoro đaka iste škole još ne zna koliko su bodova osvojili, pošto su testovi bili pomešani.

- Shvatili smo da nešto nije u redu kada je sin video da je prvi zadatak iz srpskog ocenjen jednim bodom, iako ga nije uradio, dok je za one koje je rešio dobio nula - priča majka. - Tražili smo zadatke na uvid i usledio je šok. Ime i prezime i identifikacioni broj se slagao, ali testovi nisu bili njegovi. Otišli smo u školu i shvatili da devetoro učenika, koji su polagali zajedno, imaju isti problem. U sredu je direktor doneo testove u školu i počelo je fizičko razvrstavanje, spajanje testa u odnosu na ime i prezime đaka. Žalili smo se drugostepenoj komisiji i tražili da se tako razvrstani testovi ponovo boduju.

Iako roditelji tvrde da još nisu dobili odgovor iz Ministarstva, direktor škole Darko Eger kaže da je bilo nepravilnosti, ali i da su one rešene. On dodaje da su svi testovi roditeljima dostupni na uvid putem elektronske pošte, tako da nema prostora za bilo kakvu grešku.

- Od 128 đaka koji su u našoj školi ove godine polagali završni ispit stiglo je devet primedaba da su testovi zamenjeni međusobno u istoj učionici, i sve su rešene - kaže Eger.

UPIS BEZ ODLASKA NA ŠALTER

Elektronski upis u srednju školu 8. i 9. jula biće moguć i na portalu e-Uprava, tako da roditelji i đaci neće morati da odlaze u škole, niti da pribavljaju potrebna dokumenta. Usluga će biti omogućena za sve redovne škole i gimnazije, osim muzičkih, baletskih, specijalnih i privatnih škola.

- Mogućnost upisa učenika direktno u školi postojaće i ove godine, ali je preporuka da se upis obavi onlajn preko portala e-Uprava - kaže Mihailo Jovanović, direktor Kancelarije za IT i e-Upravu. - Škole će po prijemu prijave pribaviti sve potrebne podatke i dokumente.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EJ, LJUDI, ALI BUGARSKA... Ovom pričom je Nikola Jokić šokirao Amere