Održana završna vežba kadeta "Diplomac 2020" (FOTO)

Novosti online

25. 06. 2020. u 18:12

Završna vežba kadeta Vojne akademije, Medicinskog fakulteta VMA i slušalaca Kursa za rezervne oficire - "Diplomac 2020" održana je danas na Vojnom kompleksu "Pasuljanske livade".

Одржана завршна вежба кадета Дипломац 2020 (ФОТО)

Foto: MOD

Vežbi je prisustvovao načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Vojna akademija je prethodnih dana na Pasuljanskim livadama realizovala kombinovano logorovanje čiji je cilj provera stepena osposobljenosti kadeta rodova Artiljerije, Pešadije i Oklopnih jedinica i slušalaca Kursa za rezervne oficire roda Pešadija u komandovanju artiljerijskom baterijom, streljačkim i tenkovskim vodom, kao i u rukovanju i upravljanju vatrom u odbrani i napadu. Izvedena je i provera osposobljenosti kadeta roda Avijacije, Vazduhoplovno-tehničke, Tehničkih i Logističkih službi.

Kako je istakao načelnik Vojne akademije general-major Bojan Zrnić, kadeti su danas izveli vežbu koja je kruna njihovog vojničkog osposobljavanja.

- Imali su veoma dobru podršku jedinica Vojske Srbije u realizaciji vežbe. Zahvalni smo načelniku Generalštaba koji se uverio da spremno čekamo septembar i kraj školovanja ovih kadeta. Današnja vežba ocenjena je veoma uspešno. Kadeti su pokazali izvanredan nivo taktičke i vatrene osposobljenosti, a imali smo priliku da posle dužeg vremena integrišemo logorovanje sa svim kadetima završnih godina, što je pokazalo združeni karakter njihovog logorovanja - rekao je general Zrnić.

Kadeti završnih godina izveli su taktičke vežbe sa bojnim gađanjem po temama “Ojačani streljački vod u odbrani”, “Tenkovski vod u napadu” i “Artiljerijska baterija u napadu” i pokazali spremnost za obavljanje početnih dužnosti oficira u jedinicama Vojske Srbije.

Foto: MOD

Tekst potpisa

U vežbi, kojom je rukovodio načelnik Katedre taktike Vojne akademije pukovnik Dejan Ranđelović, prikazan je i rad telekomunikaciono-informatičkog centra, stanica za snabdevanje i održavanje, intendantske i sanitetske stanice i način transporta ubojnih sredstava.

Kadet četvrte godine modula oklopne jedinice Ivan Radovanović na današnjoj vežbi je učestvovao kao nišandžija, ali je, kako je istakao, prolazio kroz sve uloge kako bi se pripremio za dužnost komandira voda.

-Danas smo videli tenkovski vod u napadu. Vežba je pokazala koliko veliki značaj ima spoj teorije i prakse. Danas smo stekli značajna iskustva za našu predstojeću karijeru - rekao je kadet Radovanović.

Foto: MOD

Tekst potpisa

Kadet četvrte godine Vojne akademije modula telekomunikacije David Novaković ističe da je izuzetno važna mogućnost što znanja stečena u teoriji mogu da se primene i u praksi, na vežbi kao što je „Diplomac 2020“.

- Moja uloga u vežbi „Diplomac 2020“ bila je uloga komandira voda veze, koji je imao zadatak da postavi pokretni telekomunikacioni informatički centar, na komandnom mestu taktičke grupe i na taj način obezbedi sve neophodne servise iz domena telekomunikaciono-informatičkog obezbeđenja za potrebe komande brigadnog nivoa – rekao je kadet Novaković, naglasivši da se, uprkos teškim vremenskim uslovima rad odvijao bez ikakvih problema i ometanja.

Foto: MOD

Tekst potpisa

Kadetkinja Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije Nataša Mažić na današnjoj vežbi bila je u ulozi lekara na prijemno-trijažnom odeljenju brigadne sanitetske stanice.

- Veoma sam zadovoljna današnjom vežbom, smatram da smo mnogo naučili i da smo vežbu zajedno uspešno izveli - rekla je kadetkinja Mažić i istakla važnost primene teorijskih znanja u praksi što će joj kasnije pomoći tokom rada u nekoj od sanitetskih jedinica Vojske Srbije.

Kadet četvrte godine smera Pešadija Ognjen Zlatić ne vežbi je bio u sastavu streljačkog voda. On je istakao da sve što se nauči teorijski mora da se oproba i u praksi, pogotovo u smeru Pešadija.

Nakon današnje vežbe, kadete završnih godina svih studijskih programa Vojne akademije očekuju ispiti i završetak diplomskog rada, da bi krajem leta, ispred Skupštine Republike Srbije, bili svečano promovisani u čin potporučnika Vojske Srbije.

Današnjoj vežbi prisustvovali su i rektor Univerziteta odbrane general-potpukovnik Goran Radovanović, komandant Ratnog vazduhoplovstva i PVO general-major Duško Žarković, zastupnik komandanta Komande za obuku brigadni general Jelesije Radivojević, zamenik komandanta Kopnene vojske brigadni general Vladeta Baltić, načelnik Uprave za vojno zdravstvo general-major dr Uglješa Jovičić i polaznici 9. klase Visokih studija bezbednosti i odbrane.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)