"Novosti" saznaju: Otvaraju se novi kovid-centri

NovostiOnline/B.R.

25. 06. 2020. u 16:40

U sistem kovid bolnica, moraće da se uključe i neke od onih koje su nedavno ispratle poslednje pacijente sa infekcijom izazvanom korona-virusom, saznaju "Novosti", a o tome će se odlučivati sutra na sastanku ministra Zlatibora Lončara sa direktorima svih nekadašnjih i sadašnjih kovid-centara.

Новости сазнају: Отварају се нови ковид-центри

Foto: N. Skenderija

KBC "Dr Dragiša Mišović", koji je prvi od četiri beogradska kliničko-bolnička centra integrisan u kovid-sistem, posle samo par nedelja "pauze", od juče ponovo prima obolele od kovid-19.

Razlog je što su kapaciteti KBC "Bežanijska kosa", koji je od utorka namenjen za zaražene koronavirusom, brzo su popunjavani. Ujutru je u ovom centru bilo slobodno 90 postelja, a u ranim popodnevnim satima samo 40, sa realnom pretnjom da se i to napuni do noći.

S obzirom da ni juče sa 143 nova potvrđena slučaja infekcije nije pao broj novozaraženih, zdravstveni sistem diže se na viši nivo operativnosti.

Ministar Zlatibor Lončar, kako saznajemo, pripremio je uputstvo za rukovodioce da svi koji su u jeku epidemije bili uključeni u zbrinjavanje obolelih od kovida, budu u maksimalnoj pripravnosti, a redosled i obim uključivanja u kovid-sistem, biće dogovoreni tokom tog sastanka.Razamatraće se, kako saznajemo, i plan preraspodele zdravstvenog kadra, koji će iz bolnica koje ostaju kovid-fri, biti upućivani na ispomoć kolegama koji leče obolele od kovida.

U "Bežaniju" je za nepunih 48 sati primljeno 249 obolelih. S obzirom da je i u Infektivnoj klinici KCS oko 60 pacijenata, nepohodni su novi kapaciteti, bar za rezervu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna