Nepotrebno prosleđuju sve pacijente na Infektivnu: Domovi zdravlja slaba karika u borbi protiv epidemije

B. RADIVOJEVIĆ

24. 06. 2020. u 09:02

Zbog opasnosti od daljeg ubrzanja prenosa infekcije, prema dogovoru postignutom na sastanku Kriznog štaba, pojačaće se nadzor nad epidemijom, naročito u mestima gde se registruje veći broj inficiranih, kao što je slučaj u Beogradu, Kragujevcu, Vranju i Novom Pazaru. To podrazumeva intenzivnije traganje i testiranje kontakata zaraženih, kako bi se što brže zaustavilo prenošenje virusa.

Непотребно прослеђују све пацијенте на Инфективну: Домови здравља слаба карика у борби против епидемије

Foto: N. Skenderija

- U čitav taj posao, aktivnije nego do sada, moraju da se uključe kovid-ambulante pri domovima zdravlja, za koje se u mnogim slučajevima pokazalo da loše rade - navodi izvor "Novosti" iz Kriznog štaba. - Prethodnih dana smo imali situacije da bez ikakve selekcije pacijente samo prosleđuju ka Infektivnoj klinici KCS, pa smo tako imali i slučaj da je u Infektivnu sa "sumnjom na kovid" iz jednog beogradskog doma zdravlja upućena porodilja sa mastitisom, odnosno upalom grudi.

Prema saznanjima "Novosti", u Infektivnoj klinici je hospitalizovano 65 pacijenata kod kojih je ili dokazan kovid 19 ili imaju kliničku sliku ove zaraze i čekaju rezultat testa.

- Poslednjih dana, međutim, imamo veliki priliv pacijenata, kako onih što sami dolaze, tako još više onih koje preusmeravaju iz domova zdravlja - rečeno je "Novostima". - Svakodnevno imamo i po 200 pacijenata, od kojih je tek svaki deseti zapravo za našu ustanovu zbog kovida 19.

Zato se na sastanku Kriznog štaba u utorak insistiralo na tome da se kovid-ambulante "uozbilje" i da na viši nivo zdravstvene zaštite upućuju pacijente tek posle pregleda i sa rendgenskim snimkom pluća.

Broj aktivnih slučajeva kovida 19 povećao se na 775, a procena epidemiologa je da će uključivanjem KBC "Bežanijska kosa" kapaciteti u Beogradu, koji i ima najveći broj obolelih, biti dovoljni.

- Ne očekujemo značajno pogoršanje situacije, ukoliko se građani striktno budu pridržavali svih preporučenih mera - rekao je imunolog i član Kriznog štaba Srđa Janković. - Među zaraženima je veliki broj onih sa blažom kliničkom slikom ili bez ikakvih simptoma.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju