Zabrane zbog Tita i amandmana: Milorad Vučelić o progonu studentskih glasila Beogradskog univerziteta

Novosti online

22. 06. 2020. u 16:36

Забране због Тита и амандмана: Милорад Вучелић о прогону студентских гласила Београдског универзитета

Foto: Novosti arhiva

POČETAK sedamdesetih obeležile su zabrane nekoliko brojeva lista "Student", koji je tada kao glavni urednik potpisivao Milorad Vučelić. Među prvima bio je zabranjen broj iz 1971. u kome su štampane diskusije o ustavnim amandmanima na Beogradskom univerzitetu, održane na Pravnom fakultetu.

- Studenti su listom ustali protiv ustavnih promena i amandmana koji su bili preteča Ustava iz 1974. koji je razorio Jugoslaviju - priseća se Vučelić. - Bio je to skup na kome se branila Jugoslavija i plan njenog razaranja. Studenti su bili krajnje kritički nastrojeni prema tome šta Broz sprema ustavnim amandmanima.

"Student" je jedini objavio i diskusije profesora sa Pravnog fakulteta o ustavnim promenama u dva broja. Zabrana je stigla, ali je broj u kome su bili tekstovi - Mihaila Đurića, Stevana Vračara, Aleksandra Grasa, Steve Đorđevića (ustao i protiv odredbe da Tito bude proglašen za doživotnog predsednika zbog čega je stradao) - već bio rasprodat.

- "Student" je bio zabranjivan još jedanput zbog napada na Tita - kaže Vučelić. - Tada su bili preneti i neki tekstovi ljubljanske "Tribune", a poslednji "Student", koji je povučen iz prodaje, bio je andergraund izdanje. To se dogodilo krajem 1971, a protiv urednika "Studenta", mene, Jovice Aćina, Predraga Bogdanovića Cija i Marka Kekovića pokrenuta je istraga, a kasnije optužnica. Mi smo 1972. zbog uvrede predsednika Tita, države i navodnog širenja pornografije u nekim stripovima, osuđeni na godinu dana zatvora, odnosno dve godine uslovno.

Pre toga je zabranjen i "Student" u kome su objavljene sve 23 zabrane srpskih liberala. Tu su bile pobrojane sve stopirane knjige, dokumenta, izložbe, predstave, filmovi, kao i karikature čuvenog Francuza Onorea Domijea, inače tvorca ove likovne i novinarske forme:

- Zabranjene su i one! Pored toga što sam bio uslovno osuđen za zločin protiv Tita i države, ostao sam i bez posla, kao i Aćin, Ci i Keković.

Kasnije je zabranjena i "Književna reč" zbog Vučelićevog teksta o društvenoj krizi. Uzgred, Vučelić je i autor poslednje zabranjene knjige u Srbiji "Osumnjičeno društvo" (1987).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)