Dalibor Jevtić: Želja za povratkom i dalje NE JENJAVA

Novosti Online / D.Zečević

20. 06. 2020. u 14:18

Jevtić je ukazao i da su dve decenije čekanja na povratak isuviše dug period čekanja i poražavajuća činjenica, ali da želja za povratkom i nada u bolje sutra i dalje ne jenjava

Далибор Јевтић: Жеља за повратком и даље НЕ ЈЕЊАВА

Foto: Novosti arhiva

Opominjući da izbeglice i raseljeni predstavljaju najranjiviju kategoriju stanovništva u svetu i zato je obaveza svih nas da im pružimo svu podršku koja im je potrebna, Dalibor Jevtić ministar za povratak i zajednice u kosovskoj Vladi saopštio je da ovo Ministarstvo uvek iznova podseća na nepobitne probleme onih koji su silom prilika morali da napuste svoje gradove i sela kao i da je u potpunosti posvećeno stvaranju uslova za njihov povratak i integraciju.


Jevtićje u saopštenju za javnost ukazao i da su dve decenije čekanja na povratak isuviše dug period čekanja i poražavajuća činjenica, ali da želja za povratkom i nada u bolje sutra i dalje ne jenjava zbog čega je , kako kaže, zakonska i moralna obaveza da se omogući povratak izbeglih i raseljenih.


-Moje misli su svakodnevno sa raseljenima, a moj osnovni cilj je da im obezbedim uslove da se vrate. Za nas su povratnici veliki heroji jer i pored toga što je većina sve izgubila u jednom danu, raduje nas činjenica da volja za povratkom i dalji postoji- naglasio je ministar Jevtić povodom obeležavanja Svetskog dana izbeglica. Onje , posebno izrazio zabrinutost što su porodice koje su se vratile često na meti napada i dodao da je Svetski dan izbeglica idealna prilika da se ukaže na činjenicu da je veliki broj raseljenih sa Kosova koji čekaju da se vrate svojim kućama.


-Važno je ubrzati proces povratka i integracije i danas apelujem na sve institucije da učine potreban napor koji bi doprineo povratku raseljenih u svoje domove - podvukao je ministar Jevtić povoodm Svetskog dana izbeglica.


Inače, nakon konflikta na Kosovu juna 1999.godine oko 226 418 građana, uglavnom Srba, Roma i ostalih je napustilo svoje domove.


Do danas se na Kosovo vratilo oko 28 500 građana među kojima je oko 12 500 Srba.

Zbog bezbednosnih prepreka, sporog rešavanja slučajeva uzurpirane imovine i loše ekonomoske situacije, broj povratnika iz godine u godinu opada.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIKOLA JOKIĆ UŠAO U NBA ISTORIJU: Denver slavi, niko nikada kao Srbin!