Parada pobede u Moskvi: Gardisti Vojske Srbije u jeku priprema za defile Crvenim trgom

Novosti online

20. 06. 2020. u 10:21

Vojna parada tradicionalno se održava na mestu gde je Crvena armija 1945. godine proslavila pobedu nad fašističkim silama Osovine

Парада победе у Москви: Гардисти Војске Србије у јеку припрема за дефиле Црвеним тргом

Foto: MO Srbije

Gardisti Vojske Srbije, simbolično njih 75, onoliko koliko je godina prošlo od pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, uveliko se pripremaju da pod zastavom Republike Srbije ponosno prodefiluju moskovskim Crvenim trgom na Paradi pobede, 24. juna.

Vojna parada tradicionalno se održava na mestu gde je Crvena armija 1945. godine proslavila pobedu nad fašističkim silama Osovine.

Gardisti Vojske Srbije visoko su motivisani da svoju otadžbinu, koja je uvek bila na pravoj strani istorije, predstave na najbolji način.

Početne pripreme za Paradu pobede trajale su 15 dana i realizovane su u Beogradu, u kasarni “Dedinje”, nakon čega su za naše gardiste od 12. juna usledile dvonedeljne pripreme u Ruskoj Federaciji.

Zamenik komandanta Garde Vojske Srbije, ujedno vođa delegacije koja je otputovala u Moskvu, pukovnik Željko Gavrilović ističe da su pripadnici Garde svesni ukazane časti i važnosti zadatka, na događaju koji će biti u centru pažnje svetske javnosti.

- Učešće na Paradi pobede najbolji je primer visokog uvažavanja Vojske Srbije, njenog slobodarskog nasleđa i časnih vojničkih tradicija. Gardi Vojske Srbije, kao našoj najstarijoj jedinici, pripala je čast da zajedno sa pripadnicima Oružanih snaga Ruske Federacije proslavi jubilej pobede u Drugom svetskom ratu. Marširanje Crvenim trgom, pod zastavom Republike Srbije i pred očima čitavog sveta, predstavlja prestiž u vojnim krugovima, a nesumnjivo je da će to biti jedan od nezaboravnih trenutaka za svakog gardistu – naglašava pukovnik Gavrilović.

Foto: MO Srbije

Gardisti Vojske Srbije

Prema njegovim rečima, svi pripadnici Garde Vojske Srbije su zdravi, što pokazuju svakodnevna kontrolna testiranja, a domaćini se trude da njihov boravak u predivnom banjskom kompleksu “Marfinski” u Podmoskovlju bude što udobniji.

Intenzivna uvežbavanja strojevih radnji i fizička obuka, kako bi učešće u svečanom defileu pešadijskih ešelona bilo izvedeno do perfekcije, zauzima najveći deo dana, ističe komandant gardijskog bataljona potpukovnik Dragan Jakovljević, kome je pripala čast da predvodi ešelon srpskih gardista na Paradi pobede u Moskvi.

- Odmah po sletanju aviona na vojni aerodrom u blizini Moskve, kompletno ljudstvo i sredstva koja smo poneli prošla su detaljnu dezinfekciju i zdravstvenu kontrolu. Hotelski uslovi smeštaja pružaju nam potpuni komfor za život i rad, a neizostavne su rigorozne sanitarne i medicinske mere. Temperatura se svima meri dva puta dnevno, ujutru i uveče i svaki drugi dan radi se skrin test na Kovid-19. U objektu je obavezno nošenje maski, po izlasku napolje i rukavica, a svaki put se prolazi i dezobarijera radi dezinfekcije ruku i nogu – ističe potpukovnik Jakovljević.

Od kako su doputovali u Rusku Federaciju gardisti Vojske Srbije imali su zajednička uvežbavanja sa ostalim učesnicima vojne parade na poligonu Alabino i uvežbavanje na Crvenom trgu.

Kapetan Đorđe Simić ističe da svih 75 gardista rade i dišu kao jedan, ponosni što su dobili priliku da koračaju Crvenim trgom.

- Kao oficir Vojske Srbije osećam se ponosno i privilegovano što imam čast da budem u stroju odabranih, kojima je poverena odgovornost da na jednoj tako impozantnoj manifestaciji predstavljaju svoju državu, vojsku i jedinicu – kaže kapetan Simić.

Sličnog je mišljenja i kapetan Stefan Miletić koji naglašava da snaga volje, vedar duh i motivisanost za zadatak nađačavaju umor od brojnih ponavljanja strojevih radnji.

- Biti deo ovog elitnog stroja za mene je posebna čast i velika odgovornost, jer na paradi u Rusiji svako od nas predstavlja našu zemlju, ali i slavne pretke koji su svoje živote dali za ono najvredije, za slobodu našeg naroda – naglašava kapetan Miletić.

Zastavnik Mladen Jovanović kaže da je u vojničkoj uniformi proveo više od polovine života, obišao brojne zemlje sveta, kao i da je srpsku zastavu nosio na svim vojnim paradama desetak godina unazad.

- Parada u Moskvi zauzima posebno mesto u mom srcu, kao što zauzima i u istoriji. Idemo na mesto gde su samo oko 30 kilometara dalje zauvek zaustavljeni nacisti, a 24. juna pre 75 godina njihove ratne zastave, pod kojima su naneli toliko zla, bačene na tlo pred Mauzolejom na Crvenom trgu. To je mesto pobede nad fašizmom gde nesumnjivo pripadamo mi, naša vojska, narod i država – poručuje zastavnik Jovanović.

Među gardistima koji su otputovali u Moskvu, za njih 18 biće to drugo po redu učešće na Paradi pobede. Za desetara Miloša Joksimovića ne samo da će biti prvo učešće na Paradi pobede, već i ostvarenje dugogodišnjeg sna.

- Od malena nisam propuštao priliku da na televiziji ispratim Paradu pobede. Na jednom mestu 15.000 vojnika koji u slavu pobede iz sveg glasa uzvikuju „Ura“ je nešto što sam oduvek želeo da doživim. Moj san se ostvaruje jer sam dobio priliku da budem u samom centru zbivanja. Biće to trenutak koji ću zauvek pamtiti – kaže desetar Joksimović.

Garda Vojske Srbije vrlo je aktivna na polju međunarodne vojne saradnje. Vojne parade zauzimaju posebna mesta u srcima gardista, jer pružaju priliku da se sretnu sa najelitnijim sastavima inostranih oružanih snaga i zajedno testiraju strojevu izgrađenost, vojničke vrline i posvećenost vojnom pozivu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NOVI KRUG IDEJA: Kompanija Mozzart pokreće treći ciklus startap programa Univerzum