Modernizovana raketna artiljerija VS: Usavršeni „Oganj” dobiće rakete “košava” dometa većeg do 50 km

Novosti online

18. 06. 2020. u 17:39

Модернизована ракетна артиљерија ВС: Усавршени „Огањ” добиће ракете “кошава” домета већег до 50 км

Foto: MO Srbije

Ministar odbrane Aleksandar Vulin prisustvovao je danas završetku fabričkog prijema nulte serije modernizovanog raketnog lansera „oganj“ sa kontrolnim gađanjem u Centru za ispitivanje naoružanja i vojne opreme "Nikinci".

Kako je istakao ministar Vulin nakon gađanja, raketna artiljerija i jedinice raketne artiljerije su jedan od najvažnijih delova Kopnene vojske.

- Naša snaga se digitalizovanim „ognjem“, modernizacijom koju smo radili prvi put od 1977. godine, značajno povećala. Ovaj model, osim što ima novi INS (inercioni navigacioni sistem) i što je dobio brojne digitalizacije i usavršavanje sistema veza, ostvario je ono što je u modernom ratovanju najvažnije – obezbedio je daleko veću brzinu upotrebe. Od dolaska na vatreni položaj do ispaljivanja borbenog kompleta, digitalizovanom „ognju“ je potrebno tri minuta. Nedigitalizovani „oganj“, koji smo do sada imali, za to je morao da potroši 26 minuta – rekao je ministar Vulin i dodao da je reč o velikoj promeni u modernom ratovanju gde se sve računa u minutima i sekundama „i gde nema ništa važnije do da dođete sigurno, precizno, ispalite svoju municiju i u najkraćem mogućem roku odete s vatrenog položaja“.

Ministar odbrane poručio je da će Vojska Srbije za nekoliko dana dobiti jednu i po bateriju u svom sastavu, da će se nastaviti s modernizacijom svih sredstava „oganj“ koje Vojska Srbije ima u značajnom broju i da će se time naša raketna artiljerija značajno unaprediti.

- Danas smo, takođe, videli i nešto što nije modernizacija, već je potpuno novo sredstvo. U pitanju je modularni „oganj“ koji će biti u stanju da ispaljuje sve kalibre, ali da ispaljuje i vođene rakete tipa „ALAS“. To je nešto što je potpuno novo, a što se neće predugo čekati da postane deo naoružanja Vojske Srbije – rekao je ministar Vulin.

Na poligonu u Nikincima, kako je istakao pomoćnik ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović, prikazano je završno podešavanje nulte serije modernizovanog raketnog lansera „oganj“.

Foto: MO Srbije

Testiranje "ognja" na poligonu u Nikincima

- Razvoj je završen prošle godine. Na tom projektu učestvuje nekoliko preduzeća Odbrambene industrije Srbije, a nosilac je „Prva petoletka“ iz Trstenika koja nabavlja glavne podsisteme. Reč je o visoko automatizovanom oruđu koje će značajno da unapredi sposobnosti naše artiljerije, pre svega dramatičnim skraćivanjem pripreme za otvaranje vatre. Ugrađena je potpuno nova elektronika i inercioni navigacioni sistem i drugi podsistemi koji ubrzavaju rad artiljerije, odnosno baterije na vatrenom položaju – rekao je Miloradović.

On je istakao da se time razvoj ne završava i da započinje opremanje.

- Pošto su uspešno izvedena sva završna podešavanja, pre svega inerciono navigacionog sistema, što smo danas videli verifikacijom i bojevim gađanjem, očekuje se predaja nulte serije, odnosno jedne i po baterije za dve nedelje i očekuje se i inicijalno opremanje ovim artiljerijskim sistemom. Do kraja godine planirano je da se najmanje još jedna baterija modernizuje na isti način – poručio je dr Miloradović.

Prema njegovim rečima, za ovo oruđe se upravo završava razvoj nove generacije municije, a jedan tip rakete s odgovarajućim upaljačima je već uveden u naoružanje – to je raketa M-18 i ugovorena je proizvodnja s „Krušikom“ značajnih količina te rakete.

- U tom kompleksnom sistemu opremanja artiljerije Vojske Srbije, koja je nama bila prioritet u opremanju, prva inicijalna jedinica dobiće i novi sistem za upravljanje vatrom, izviđačko vozilo sa optoelektronikom i drugim uređajima i računačkim sistemom komandira baterije, a dobiće i modernizovana oruđa i novu generaciju raketa, odnosno municije – izjavio je Miloradović.

Pomoćnik ministra za materijalne resurse naglasio je da je prva faza modernizacije naše raketne artiljerije i razvoja odgovarajućih sistema završena.

- Time se razvoj naše raketne artiljerije ne završava. Sledeća faza je takozvani modularni „oganj“, a to je oruđe sa sasvim novim mogućnostima kakve do sada naša raketna artiljerija nije imala. To je mogućnost da gađa svim vrstama postojećih raketnih projektila, uključujući i projektile dometa 40 kilometara, koji su već razvijeni i raketne projektile dometa 50 kilometara – naglasio je Miloradović dodajući da je reč o prvom našem artiljerijskom oruđu koje može da gađa i vođenim raketama. U okviru rada na oruđu integrisani su i svi podsistemi za pripremu, izvršenje i vođenje rakete, kao što je raketa „ALAS“.

Foto: MO Srbije

Testiranje "ognja" na poligonu u Nikincima

Kako je istakao, danas je iz kontejnera montiranog na lanseru na modularnom „ognju“, premijerno izvedeno lansiranje programski vođene rakete sistema „ALAS“ i to lanisranje je uspešno izvršeno, kao i gađanje sa raketama "grad".

- Ovo je osnova za dalje usavršavanje, jer raketa „ALAS“ nije ni finalna ni najmoćnija raketa koja će biti lansirana iz ovog sisitema. U Vojnotehničkom institutu se razvijaju i rakete „košava 1“ i „košava 2“ i time će se domet naše raketne artiljerije podići na preko 50 kilometara i oni će imati bojevu glavu velike razorne moći, sposobne da unište utvrđene ciljeve i značajne stacionarne objekte – naglasio je pomoćnik ministra odbrane za materijalne resurse.

Ukazujući na značaj današnjih ispitivanja, potpukovnik Predrag Puhača iz Uprave za razvoj i opremanje Generalštaba, istakao je da je reč o gađanju iz artiljerijskog oruđa LRSVM M18 – lansera raketa čiji je razvoj počeo u Vojnotehničkom institutu pre dve godine, a sada je pri kraju završetak priprema za završno ispitivanje.

- Oruđe je namenjeno za gađanje ciljeva na velikim daljinama. Ima lako oklopljenu kabinu koja štiti posadu od gelera i puščane municije. Omogućuje korišćenje svih raspoloživih raketa koje imamo u našem naoružanju i onih koje ćemo razvijati. U njega je integrisan sistem „ALAS“ – protivoklopna vođena raketa– rekao je potpukovnik Puhača.

Foto: MO Srbije

Testiranje "ognja" na poligonu u Nikincima

- Raketa radi po principu vođenja optičkim kablom gde ne postoji mogućnost ometanja rakete u toku leta i operator koji lansira raketu u rejonu ciljeva bira cilj koji će da gađa – naglasio je potpukovnik Puhača.

Kako je istakao, očekuje se da u naše naoružanje bude uvedena naredne godine, gde će biti na svakom LRSVM M-18 integrisan sistem „ALAS“. To je, kako je dodao, sredstvo koje će omogućiti gađanje tačkastih ciljeva na velikim daljinama.

Ispitivanju i gađanjima prisustvovali su i načelnik Uprave za odbrambene tehnologije general-major Mladen Vuruna, načelnik Uprave za razvoj i opremanje brigadni general Milan Popović i direktor Vojnotehničkog instituta pukovnik dr Bojan Pavković.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)