Test iz matematike bio TEŽAK: Osmake namučila PIRAMIDA

Lj. B.

18. 06. 2020. u 20:09

Test iz matematike bio je težak, a najteža je bila piramida u pretposlednjem zadatku gde je trebalo mnogo da se računa i piše

Тест из математике био ТЕЖАК: Осмаке намучила ПИРАМИДА

Foto: D. Milovanović

TEST iz matematike bio je težak, a najteža je bila piramida u pretposlednjem zadatku gde je trebalo mnogo da se računa i piše. Većina taj zadatak nije ni uradila. I tekstualni zadaci bili su teški.

Ovo je utisak učenika osmog razreda u beogradskoj OŠ "Karađorđe" koji su juče, drugog dana polaganja male mature, radili test iz matematike. Iako je maturski ispit trajao dva sata, mnogi nisu ni stigli do poslednjih najtežih zadataka. Da je test iz matematike zahtevan pokazalo je i to što su se gotovo svi đaci zadržali u učionicama do kraja ispita, dok su dan pre kada je bio test iz srpskog mnogi đaci izašli nakon sat vremena.

- Test je bio očajno težak, mnogo teži od probnog - rekla nam je maturantkinja Elena iz OŠ "Karađorđe". - Teški su bili tekstualni zadaci i trebalo je mnogo vremena da se urade.

Da je vreme bilo kratko da se ispune svi zahtevi iz testa, kaže nam Maša, koja ocenjuje da zadaci nisu bili teški koliko su bili obimni, pa ni najbolji učenici nisu stigli sve da urade.

- Dobro sam uradio. Zadovoljan sam, iako je matematika bila mnogo teža nego srpski. Najteži zadatak bio je piramida i ne znam nikoga ko ga je uradio - rekao nam je U. S. iz Pančava, koji želi da upiše gimnaziju.

Majda ističe da je primenila formulu - radim samo ono što znam, ne gubim vreme na zadatke koje ne znam. Uradila je 17 zadataka i veruje da će osvojiti dosta poena.

Da matematika nije laka poručio je i ministar prosvete Mladen Šarčević, koji je drugog dana male mature posetio OŠ "Miloje Zakić" u Kuršumliji.

- Verujem da ste se pripremali i onlajn i u školi - rekao je ministar. On je istakao da je ove godine obezbeđeno da se testovi pregledaju digitalizovano i da je sadašnja procedura pregledanja testova pravedna prema svakom đaku.

Mala matura završava se danas kombinovanim testom koji obuhvata pitanja iz biologije, hemije, fizike, istorije i geografije. Za sve učenike koji nisu izašli na završni ispit biće organizovan rok u avgustu.

Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni 23. juna do 8 časova. Istog dana, ukoliko imaju primedbe na test, učenici će moći da podnesu žalbe. Objavljivanje konačnih rezultata završnog ispita je 28. juna.

ZAVRŠNI ISPIT BEZ PROBLEMA

DRŽAVNI sekretar u Ministarstvu prosvete Dušan Kićović razgovarao je sa učenicima osmog razreda u OŠ "Milan Đ. Milićević" u Beogradu, po završetku polaganja testa iz matematike. Rekao je da je zadovoljan kako protiče završni ispit i dodao da su testovi iz srpskog skenirani i da je u toku njihovo ocenjivanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a