VUKAŠIN USPEŠNO OPERISAN: Humanitarna akcija za lečenje dečaka iz Paraćina obolelog od cerebralne paralize

Z. RAŠIĆ

08. 12. 2021. u 21:45

HUMANOST je pobedila! Zahvaljujući pomoći ljudi velikog srca, maleni Vukašin Despotović (10) iz Paraćina, oboleo od cerebralne paralize, operisan je u utorak u jednoj privatnoj klinici u Ćupriji, i već se u sredu vratio kući. Zahvat koji će mu umnogome olakšati život, jer će ukloniti spazme koji su posledica bolesti, izveo je ruski ortoped, traumatolog dr Andrej Čerešnjev.

ВУКАШИН УСПЕШНО ОПЕРИСАН: Хуманитарна акција за лечење дечака из Параћина оболелог од церебралне парализе

Foto Privatna arhiva

Samo dan posle operacije, kako kaže dečakova mama Branka Kapović, Vukašin uspešno pomera ruke i noge.

- Svrha operacije i jeste bila da mu se umanji bol i omogući veća pokretljivost ruku i nogu - objašnjava Branka. - Beskrajno hvala svima koji su prethodnih meseci slali SMS poruke i uplaćivali novac, organizovali humanitarne licitacije i koncerte, delili objave na društvenim mrežama... Od 30. oktobra do danas poslato je 2.345 poruka i sa svim pristiglim uplatama, sakupljeno je 1.109.000 dinara.

Ne krijući sreću, Vukašinova mama kaže da je sve prošlo kako treba:

- Bili smo jednu noć u jednom paraćinskom hotelu gde su boravili i doktori, pa su Vukašina ponovo pregledali. Kontrola je u martu, a verovatno ćemo do tada doći iz Mađarske sa obavezne rehabilitacije u Budimpešti.

Nakon što se konsultovala sa ruskim lekarima, majka je za dečaka već naručila tricikl koji će biti posebno pravljen za njega, kao i sedište za kolica, a dobiće i longetice za noge.

Kako kaže, ubrzo pošto su "Novosti" objavile tekst o Vukašinu, obnovljena je akcija prikupljanja sredstava za nastavak njegovog lečenja. On od rođenja ima cerebralnu paralizu i svakodnevno je trpeo velike bolove zbog spazma mišića u ekstremitetima. Rođen je u sedmom mesecu, vodio je dugo bitku za život na neonatologiji u Kragujevcu, ali su, nažalost, ostale velike posledice...

TREĆI RAZRED PO POSEBNOM PROGRAMU

IAKO mu zdravlje onemogućava da živi kao i ostali njegovi vršnjaci, Vukašin pohađa treći razred osnovne škole po posebnom programu i raduje se životu. Pre ove operacije imao je dve hirurške intervencije u Rusiji i jednu u Turskoj.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NESVAKIDAŠNJE ISKUSTVO JEDNOG DOSTAVLJAČA: Ne znam da li da bacim one kese i klisnem niz stepenice, ili da stoički sačekam...