JOŠ ČEKAJU PRAVEDNIJE PLATE: Sindikalci u prosveti nezadovoljni novim odlaganjem uvođenja platnih razreda

J. Ž. S.

09. 12. 2021. u 09:12

VIŠEGODIŠNjA borba za uvođenje platnih razreda koju vode prosvetni sindikati je odlukom poslanika da se oni odlože do 2025. godine po ko zna koji put skinuta sa dnevnog reda. U prosvetnim sindikatima kažu da su sa razlogom nezadovoljni, jer je u njihovim redovima više od 80 odsto ljudi sa fakultetskom diplomom, a za svoje obrazovanje nisu adekvatno plaćeni.

ЈОШ ЧЕКАЈУ ПРАВЕДНИЈЕ ПЛАТЕ: Синдикалци у просвети незадовољни новим одлагањем увођења платних разреда

Foto D. Milovanović

Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika kaže da su pregovori o platnim razredima počeli još 2006. godine.

- Model koji je ponuđen je onaj koji imaju uglavnom sve zemlje u okruženju - kaže naša sagovornica. - On zaposlenima pruža mogućnost napredovanja, a samim tim i većih plata. Bogate firme poput Elektroprivrede Srbije i Pošte nisu u ovom sistemu, što je nama signal da ćemo možda uspeti da se dogovorimo.

Jankovićeva tvrdi da je najveći pomak u pregovorima o platnim razredima bio 2018, kada su Vlada i MMF aminovali njihovo uvođenje:

- Trebalo je 1. januara 2019. da počne njihova primena, ali nikad nismo saznali zašto se to nije desilo.

Aleksandar Markov iz Foruma beogradskih gimnazija smatra, ipak, da je odlaganje dobar potez, jer platni razredi moraju da budu dobro pripremljeni:

- Džaba nama njihovo uvođenje kada se oni ne odnose na javna preduzeća. Samim tim nema pravedne raspodele novca. Prosvetarima oni ne bi doneli veću platu, a ona može da se reguliše i većim koeficijentima.

Suština uvođenja platnih razreda je da zaposleni budu jednako plaćeni za isti rad, što znači da čistačica treba da zaradi isto u svakom ministarstvu ili agenciji.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina