JEDINO LJUBAV MIRIŠE NA BESMRTNOST, JER MIRIŠE NA BOGA: Patrijarh Porfirije o Svetom Justinu Popoviću

Novosti online

08. 12. 2021. u 20:14

PATRIJARH sprski Porfirije oglasio se na Instagramu, postavivći fotografiju Svetog Justina Ćelijskog.

ЈЕДИНО ЉУБАВ МИРИШЕ НА БЕСМРТНОСТ, ЈЕР МИРИШЕ НА БОГА: Патријарх Порфирије о Светом Јустину Поповићу

Foto: Instagram/porfirije_patrijarh

Srpski svetitelj Justin Popović, čiji su učenici bili mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije Radović, umirovljeni episkop zahumsko-hercegovački i primorski Atanasije Jevtić, umirovljeni episkop raško-prizrenski Artemije Radosavljević i episkop bački Irinej Bulović, bio je arhimandrit manastira Ćelije, doktor teologije, profesor Beogradskog univerziteta i duhovnik.

Bio je žestoki protivnik zapadne kulture, ujedinjene Evrope, individualizma, demokratije, liberalizma, ljudskih prava, antifašističke tradicije kao i ekumenizma u pravoslavlju nazivajući ga jednim imenom „svejeres“.

U svome životu u Ćelijama stalno je bio proganjan, saslušavan, privođen od komunističkih vlasti. Preko trideset godina je proveo u Ćelijama, učinivši ih jednim od najpoznatijih srpskih manastira. Upravo ga je patrijarh citirao, napisavši:

- Jedino ljubav miriše na besmrtnost, jer miriše na Boga - Prepodobni Ava Justin Popović.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

ZABRANA BRAKA PRE PUNOLETSTVA: Menja se Porodični zakon, sud više ne može da odobri venčanje maloletnicima