NA INFEKTIVNOJ DVOSTRUKO MANJE PREGLEDA Ašanin: Situacija se smiruje u kovid bolnicama

Tanjug

04. 12. 2021. u 10:14

DIREKTOR Kliničkog centra Srbije Milika Ašanin izjavio je danas da se polako smiruje situacija u kovid bolnicama, kao i u Klinici za infektivne i tropske bolesti.

НА ИНФЕКТИВНОЈ ДВОСТРУКО МАЊЕ ПРЕГЛЕДА Ашанин: Ситуација се смирује у ковид болницама

Foto: Printscreen/RTS

Ašanin je rekao da u bolnici u Batajnici trenutno ima više od 250 slobodnih mesta.

- Na današnji dan u Batajnici ima 565 hospitalizovanih, a 15. oktobra smo imali 831 pacijenta, bili su popunjeni kapaciteti. Na intenzivnoj nezi je sada 60 pacijenata, a 39 je intubiranih. To je značajno manje od 15. oktobra kada je na intenzivnoj nezi bilo 110 pacijenata, a 70 intubiranih -  kazao je Ašanin za RTS.

Dodao je da na Klinici za infektivne bolesti ima dvostruko manje pregleda nego kada smo bili u piku talasa i da trenutno tamo ima dvadesetak slobodnih mesta.

Govoreći o otvaranju kovid bolnice u Batajnici na današnji dan, Ašanin je rekao da je tada zdravstveni sistem bio pred kolapsom, da je bilo po 8.000 novozaraženih, a da je za 48 časova u tu bolnicu primljeno 396 pacijenata.

- Rad u Batajnici je posebno težak jer se tu leče najteži bolesnici, prebacuju se ne samo iz zdravstvenih centara iz Beograda, već najkomplikovaniji pacijenti iz cele Srbije - istakao je Ašanin.

Ukazao je da su zdravstveni radnici uložili ogromne napore i zahvalio im na tome.

- Zdravstveni radnici su dali ogromnu podršku, ne bismo uspeli da nismo imali ogromno razumevanje. Mi u svakom momentu u Batajnici imamo 1.150 zdravstvenih radnika, od kojih 435 lekara. Nismo sami u tome, 18 odsto lekara dolazi iz drugih ustanova, kao i 30 odsto medicinskih sestara - naveo je direktor KCS-a.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju