SVE ŠTO TREBA DA ZNATE O "OMIKRONU": Najviše zaraženih među mladima, a novi soj korone mogu da detektuju samo laboratorijska ispitivanja

Novosti online

03. 12. 2021. u 22:16

NOVI soj korona virusa, nazvan "omikron" potekao iz Južne Afrike već se proširio po Evropi, a stručnjaci strahuju od toga da će biti uzročnik novog talasa i još gorih brojki širom sveta, koji je već na kolenima zbog borbe sa "delta" varijantom.

СВЕ ШТО ТРЕБА ДА ЗНАТЕ О ОМИКРОНУ: Највише заражених међу младима, а нови сој короне могу да детектују само лабораторијска испитивања

Foto: Depositphotos

Do sada je omikron potvrđen u 10 evropskih zemalja - Belgiji, Velikoj Britaniji, Nemačkoj, Austriji, Italiji, Češkoj, Holandiji, Švajcarskoj, Portugalu i Danskoj, piše Blic.

Mutant soj, kako na nazivaju mediji, bi mogao da bude još zarazniji od trenutno rasprostranjene "delta" varijante zbog neobično velikog broja mutacija koje bi mogle da učine postojeće vakcine manje efikasnim.

Činjenica je, međutim, da se "omikron" soj tek pojavio, i da na većinu pitanja o njemu i dalje nemamo odgovor.

1. Da li je omikron zarazniji i da li se lakše širi?

Nema zvanične potvrde za ovu tvrdnju, pošto su brojke prilično "neusaglašene". Sa jedne strane, ne pamti se da se neki soj tako brzo proširio za 10-15 dana na skoro sve kontinente. Podsetimo, "delta" je dugo važila za klasičan indijski soj pre nego što je zagospodarila planetom.

Međutim, sa druge strane interesantni su podaci iz same Južne Afrike. Naime, samo u Gauteng pokrajini je poslednjih desetak dana došlo do značajnog povećanja broja novozaraženih, dok je u ostatku zemlje prilično mirno. Tako je od 2.858 novoregistrovanih slučajeva obolevanja od 28. novembra, čak 2.308 bilo u Gautengu. Ali nije došlo do prelivanja u ostatak zemlje.

2. Da li vakcine deluju i protiv novog soja?

I za ovaj odgovor će biti potrebno neko vreme. Ipak, prvi podaci, ali na veoma malom broju slučajeva, govore da je 87 odsto novozaraženih u Južnoj Africi nevakcinisano. Najviše zaraženih novim sojem je među mladima, ali treba uzeti u obzir da je stanovništvo Južne Afrike mnogo mlađe od evropskih zemalja, kao i da je najviše mladih među nevakcinisanim.

- U Južnoj Africi, prema zvaničnim izveštajima, među hospitalizovanima trenutno je nula vakcinisanih, 65 odsto nevakcinisanih, 35 odsto delimično vakcinisanih - napisala je virusolog Ana Banko na Tviteru.

Nije tajna da naučnici najviše strahuju od mogućnosti da sadašnje vakcine ne budu od koristi u borbi protiv nogov soja.

3. Da li neko može ponovo da se zarazi?

Zbog 50 mutacija koje su otkrivene kod novog virusa epidemiolozi strahuju da bi omikron mogao da izbegne antitela kako kod vakcinisanih, tako i kod onih koji su preležali kovid.

- Više strahujem od opuštanja tokom slava, nego od "omikrona" iako će on vremenom stići kod nas - rekao je juče dr Zoran Bekić, direktor Dž "Savski venac" i prvi čovek najvećeg vakcinalnog punkta na Beogradskom sajmu.

Za sada nema potvrda da su novim sojem zaražene osobe koje su prebolele korona virus dok je delta slovila za najopasniju.

4. Da li testovi otkrivaju i "omikron"?

Za sada je potvrđeno samo da se pomoću PCR testova može detektovati korona virus, dok to još nije 100 odsto sigurno za brze antigenske testove. Ovo je delimično olakšanje, pošto se na početku zbog silnih mutacija strahovalo da testovi neće reagovati na novi soj.

Naravno, PCR testom se otkriva da je neko pozitivan na koronu, ali ne i koji je soj u pitanju. Za to su potrebna dodatna laboratorijska ispitivanja.

5. Da li je novi soj smrtonosniji?

Nema potvrde za ove tvrdnje, a posebno ne iz Južne Afrike gde je u nedelju 28. novembra zabeleženo tek šest smrtnih slučajeva od korona virusa u zemlji koja ima skoro 60 miliona stanovnika.

U kritičnoj pokrajini Gauteng je povećan broj hospitalizovanih, ali je to daleko od dramatičnih brojki. Tamošnji lekari uglavnom ističu da oboleli imaju lakše simptome.

Od pojave korona virusa bilo je i smrtonosnijih sojeva od "delte", ali nijedan od njih se, srećom, nije raširio po celoj planeti.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MILOŠ BIKOVIĆ SNIMLJEN KOD PSIHIJATRA: Razlog? Rusija i Srbija! (VIDEO)