NEOČEKIVANI SIMPTOMI OMIKRON SOJA: Otkriveno i kakve su kliničke slike obolelih

Novosti online

02. 12. 2021. u 18:45

STRUČNjACI otkrili do sada poznate podatke o omikron soju korona virusa.

НЕОЧЕКИВАНИ СИМПТОМИ ОМИКРОН СОЈА: Откривено и какве су клиничке слике оболелих

Foto: Profimedia/Ilustracija

Vest o pojavi novog soja korona virusa nazvanog omikron sve je zabrinuo. Međutim, prema informacijama koje su do sada poznate o toj varijanti, nema preteranog razloga za brigu.

Još mnogo toga se ne zna o omikronu i trebaće nekoliko nedelja da se o ovoj soju nešto više sazna, ali prema informacijama koje su poznate iz Južne Afrike, gde se soj pojavio, do sada uzrokuje samo lakše do srednje teške oblike bolesti.

Predstavnica Svetske zdravstvene organizacije (SZO) izjavila je za Rojters da većina obolelih za sada nema tešku kliničku sliku, mada to ne znači je nemoguće da se to desi.

- Kada je reč o ozbiljnosti, videli smo izveštaje koji pokazuju da omikron izaziva blage do teških oblika bolesti. Postoje neke indikacije da su simptomi blagi kod mnogih pacijenata, ali opet, još smo u prvim danima. Pratimo situaciju, a istina je i da je povećan broj hospitalizovanih u Južnoj Africi, ali opet, to može biti i zbog same činjenice da je povećan i broj obolelih. Ako imate više obolelih, više će biti i hospitalizovanih -  rekla je savetnica SZO dr Marija Van Kerkove.

Doktorka iz Bocvane, jedne od prvih zemalja u kojima je potvrđen ovaj virus, kaže da 16 od 19 zaraženih nema simptome, a troje preostalih ima "veoma blage" simptome. Takođe, tamošnji lekari tvrde da su svi zaraženi omikronom već ozdravili.

Simptomi

Već smo svi naučili kakve to simptome izaziva korona virus – uporan kašalj, visoku temperaturu, gubitak čula ukusa i/ili mirisa....

Međutim, prema onome što je do sada poznato, omikron najverovatnije izaziva nešto drugačije simptome. Dr Anželik Kece, doktorka koja je prva prijavila "čudne" simptome kod obolelih u Južnoj Africi, nakon čega je otkriven novi soj, navela je tri koja su zajednička većini – umor, bolovi u mišićima i telu, glavobolja.

Ona je takođe istakla da, za razliku od zaraženih delta sojem, niko od zaraženih omikronom nije prijavio gubitak čula ukusa i mirisa.

Ipak, moraće da prođe neko vreme kako bi se znalo više o simptomima koji ukazuju na omikron.

Kada je reč o tome zašto novi soj daje blaže simptome, stručnjaci smatraju da je razlog tome možda to što je dosta vakcinisanih, pa cepiva oslabljuju virus, a drugi razlog je što su zaraženi uglavnom mlađi.

Takođe, jedna od mogućih teorija je i da su mutacije zapravo oslabile virus.

(Mondo)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina