ZA MLADE NAUČNIKE 30 MILIONA EVRA: Fond za nauku će u naredne tri godine finansirati 105 projekata iz programa "Ideje"

B.B.

01. 12. 2021. u 16:30

FOND za nauku Srbije će, u okviru programa "IDEJE" naredne tri godine sa 30 miliona evra finansirati 105 projekata na kojima će učestvovati 1.064 istraživača iz 98 naučno-istraživačkih organizacija.

ЗА МЛАДЕ НАУЧНИКЕ 30 МИЛИОНА ЕВРА: Фонд за науку ће у наредне три године финансирати  105 пројеката из програма Идеје

Fond za nauku

Planirani "budžet" je namenjen realizaciji projekata, kupovini savremene opreme, materijala i hemikalija koje su potrebne za istraživanja, ulaganju u istraživače i naučno-istraživačke organizacije, kao i zapošljavanje mladih istraživača

Prema rečima dr Milica Đurić Jovičić, v. d. direktora Fonda, reč je o najvećem i najsloženijem programu Fonda za nauku, koji omogućava finansiranje projekata baziranih na novim idejama koje mogu u budućnosti imati značajni uticaj na razvoj nauke i istraživanja, privrede, ali i društva u celini. Svi predlozi projekata ocenjivani su prema kriterijumima naučne izvrsnosti, uticaja i realizacije.

- Imajući u vidu da je 917 timova sa 9.096 istraživača iz 202 naučno-istraživačke organizacije konkurisalo na program, mi smo uz podršku Vlade Republike Srbije, Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Svetske banke obezbedili povećanje budžeta sa 24 na 30 miliona evra, zahvaljujući čemu je podršku dobilo 105 projekata - navodi dr Đurić Jovičić. - U novom sistemu konkurisanja, inostrani recenzenti ocenjuju naučnu izvrsnost projekta, ali i čitav niz drugih parametara. Stoga, ne znači nužno da projekti koji nisu dobili finansiranje nisu imali dobru ideju ili projektni tim, već da su drugi projekti bili bolje rangirani prema sveukupnim kriterijumima i ocenama nezavisnih evaluatora.

Ona ističe da je Fond za nauku je obezbedio objektivnu i nezavisnu evaluaciju predloga projekata u kojoj su učestvovali eksperti iz 60 zemalja sveta. Svi evaluatori koji su ocenjivali projekte su inostrani naučnici - doktori nauka sa dugogodišnjim radnim iskustvom, iskustvom u ocenjivanju projekata i značajnim naučnim rezultatima.

- Srbija ima sjajne naučnike i Fond za nauku će nastaviti da podržava kvalitetne projekte - navela je dr Đurić Jovičić. - U decembru ove godine se planira otvaranje dva nova programa, jedan namenjen saradnji nauke i privrede za čistiju životnu sredinu i drugi u oblasti društvenih i humanističkih nauka. Takođe, u martu sledeće godine u planu je i otvaranje tri nova programa. Srpska nauka može dati vrhunske naučne rezultate, a Fond za nauku će raditi na tome da se istraživačima obezbedi što više prilika za finansiranje.

U KORAK SA EVROPOM


Iako je Fond za nauku mlada institucija, nedavno je primljen u članstvo međunarodne organizacije Science Europe koja okuplja najvažnije institucije koje finansiraju naučna istraživanja u Evropi. Najviše finasniranih projekata je iz oblasti prirodnih nauka - 39, sa ukupnim budžetom od 11,82 miliona evra. Slede 23 iz tehničko-tehnoloških nauka (6,56 miliona evra), 19 iz (bio)medicinskih nauka (5,66 miliona evra) i 24 iz društvenih i humanističkih nauka (5,95 miliona evra). Nosioci projekata su naučnoistraživačke organizacije iz Beograda (84), Novog Sada (14), Niša (5), Čačka (1), Kragujevca (1). Među 105 odobrenih projekata za finansiranje našlo se 98 naučno-istraživačkih organizacija - 56 fakulteta, 36 instituta, 3 inovaciona centra i 3 univerziteta.
 
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NIKOLA JOKIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta su 142 NBA igrača uradila zbog njega