HITNA SEDNICA KRIZNOG ŠTABA: Medicinski deo tražio okupljanje zbog novog soja

Novosti online

29. 11. 2021. u 12:20

SEDNICA Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa još nije zakazana, ali medicinski deo je tražio da se članovi hitno sastanu zbog novog soja virusa korona - omikrona, koji je sve bliži Srbiji.

ХИТНА СЕДНИЦА КРИЗНОГ ШТАБА: Медицински део тражио окупљање због новог соја

Sa sednice kriznog štaba, Foto Tanjug

Podsećamo, on je potvrđen i u Austriji, a i sam predsednik Aleksandar Vučić danas je izjavio da je pitanje kada će se on pojaviti i kod nas.

- Što se tiče pojave omikrona, ako je u Austriji registrovan, pitanje je dana kad će i kod nas biti. Imamo značajan pad brojeva u odnosu na pre sedam dana, i taman kad je sve bolje i bolje, samo nam je taj omikron još falio - rekao je predsednik Vučić.

Dodao je da očekuje da za 5-6 meseci imamo super vakcinu i da se rešimo svih problema, pa da ćemo je proizvoditi u Srbiji.

- A do tada da se čuvamo koliko je to moguće. Vakcinacija je od ključnog značaja. Niko u svetu još ništa ne zna o tom novom soju, kako mi da znamo.

Odmah kada su prošle nedelje stigle vesti iz sveta o omikronu, medicinski deo Kriznog štaba je tražio hitnu sednicu.

Glavna tema biće novi soj, a druga po redu tačka dnevnog reda biće školski raspust za koji epidemiolozi traže da počne 20. decembra.

Portugal je postao poslednja evropska zemlja koja je potvrdila slučajeve novog soja korona virusa, omikron. Potencijalno zarazniji od ranijih sojeva, varijanta koja je prvi put identifikovana u Južnoj Africi proširila se na najmanje 15 drugih zemalja u svetu, što je navelo nekoliko nacija da pojačaju mere suzbijanja.

Pre njega su Švajcarska, Danska, Holandija, Austrija, Nemačka, Češka, Italija, Velika Britanija i Belgija takođe objavile da su registrovale slučajeve novog soja.

Pored evropskih zemalja, omikron soj je potvrđen još u Australiji, Bocvani, Kanadi, Hongkongu i Izraelu.

Poslednja sednica Kriznog štaba održana je 4. novembra. Tada je doneta odluka da su kovid propusnice u ugostiteljskim objektima umesto od 22 časa, obavezne od 20 časova.

(Telegraf)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

RED SUNCA, PA RED KIŠE: Evo kakvo nas vreme očekuje danas