NAJNOVIJA VREMENSKA PROGNOZA ZA DANE PRED NAMA: Spremite se za padavine i zahlađenje

Novosti onlajn

25. 11. 2021. u 09:47

NAJNOVIJA vremenska prognoza profesora geografije Marka Čubrila pokazuje da nas u četvrtak očekuje hladno jutro nad središnjim, zapadnim i centralnim predelima, uz češću pojavu magle i slabog mraza.

НАЈНОВИЈА ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА ДАНЕ ПРЕД НАМА: Спремите се за падавине и захлађење

Foto: P. Milošević/M. Anđela/Profimedia/Ilustracija

Tokom dana malo do umereno oblačno, suvo i malo toplije, a posle podne i krajem dana na jugu i jugozapadu jače naoblačenje uz kišu i moguće pljuskove. Duž Jadrana jugo i vetar južnog kvadranta u pojačanju, a u košavskom području jačanje košave. Jutarnji minimum od -3 do +3 stepena Celzijusa, a dnevni maksimum od +7 do +14 stepeni Celzijusa.

U noći ka petku jače pogoršanje uz obilniju kišu i grmljavinske pljuskove zahvata prvo Jadran, gde ponegde i to posebno nad južnim Jadranom može biti vrlo jakih oluja i olujnog do orkanskog juga, lebića i oštrog. U košavskom području vetar može imati olujne udare.

U petak uveče naoblačenje i prolazna kiša

U drugom delu noći i u petak pre podne oblačni sistem koji će se uz slabljenje preko regiona premeštati dalje na sever donosi prolaznu kišu, koje bi najmanje bilo nad istokom regiona. Udari juga će znatno oslabiti, a i košava će posle podne biti u slabljenju. Dnevni maksimum od +6 do +13 stepeni Celzijusa.

Za vikend na vreme iznad regiona uticaće složena ciklonska aktivnost koja će zahvatati širi prostor od severne Italije do obala južnog Jadrana.

Kao posledica toga u subotu relativno toplo, promenljivo oblačno i vetrovito, ponegde uz prolaznu kišu, dok se više padavina uz pojavu grmljavinskih pljuskova očekuje na priobalju Jadrana. Jugo na primorju ponovo jak, a košava u pojačanju. Dnevni maksimum od +8 pa čak do oko +18 stepeni ponegde.

Za vikend zahlađenje u svim delovima zemlje

Drugog dana vikenda treba očekivati jače pogoršanje uz kišu i zahlađenje koje će prvo zahvatiti severozapadne i zapadne predele, a zatim će se u noći ka ponedeljku širiti i nad ostalim delom regiona. Nad zapadom regiona preko 600 mnv kišu će smeniti sneg. U nedelju dnevni maksimum od oko +4 na severozapadu do oko +16 na jugoistoku regiona. Sa zahlađenjem vetar u okretanju na severozapadni smer i prolazno može biti vrlo jak.

U noći ka ponedeljku i u ponedeljak oblačno, vetrvito i osetno hladnije uz padavine, posebno do ponedeljka posle podne. U predelima preko 500mnv biće vlažnog snega, a ponegde uz jače padavine, posebno u ponedeljak pre podne snega može biti i u nizijama ali sa malom verovatnoćom za formiranje snežnog pokrivača.

U ponedeljak postepeni prestanak padavina

U ponedeljak posle podne postepen prestanak padavina. Duvaće jak severozapadni vetar i bura duž Jadrana. Dnevni maksimum od +1 do +6 stepeni Celzijusa, tako da gde i dođe do razvijanja snežnog pokrivača svugde ispod 500mnv on se verovatno neće zadržavati.

Početkom decembra jutra hladna uz mraz do -6 do -1, ponegde i oko -8 stepeni Celzijusa, a dnevni maksimum u manjem porastu i trebao bi se oko 2. 12. kretati od +5 do +9 stepeni Celzijusa.

Zatim je oko 04.12. moguće novo prolazno pogošanje i zahlađenje.

Posle tog datuma deluje da će uslediti smirivanje atmosfere uz manje otopljenje te uslova za sneg u nizijama više ne bi bilo, navodi Čubrilo.

Prema 10.12. ima nekih signala za moguće razvijanje i jačanje anticiklona preko zapadne Rusije ka Skandinaviji, ali obzirom da će barem do tog datuma ako ne i duže zapadni vetrovi biti znatno snažniji od proseka tako nešto će biti teško ostvarivo.

Pred nama je veoma turbuletno, jesenje, vreme uz južinu, kišu, ponegde i grmljavinu, jak severozapdni vetar, zahlađenje i planinski sneg, dok bi oko 29.12, snega na kratko ponegde moglo biti i u nizijama, ali nema ni govora o nekom pravom, održivom, snežnom pokrivaču, barem do kraja meseca.

BONUS VIDEO:

NAGRADA ZA SMEH: Dodela priznanja "Jovan Hadži Kostić" uz najbolje aforizme

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)