POMANA JE JOŠ JEDAN VLAŠKI OBIČAJ ZA MRTVE: Bogata trpeza godinu dana od smrti pokojnika, glavni gost za stolom - spomenik (FOTO/VIDEO)

M.Stevanović

25. 11. 2021. u 10:50

SERIJA "Crna svadba" koja se odnedavno emituje na RTS-u i Superstar TV duboko je zaintrigirala javnost vlaškim običajima koji su u njoj predstavljeni.

ПОМАНА ЈЕ ЈОШ ЈЕДАН ВЛАШКИ ОБИЧАЈ ЗА МРТВЕ: Богата трпеза годину дана од смрти покојника, главни гост за столом - споменик (ФОТО/ВИДЕО)

Foto: Printscren/Jutjub/ Miodrag Bačilović

Ekipa RTS-a je davne 1967. godine posetila vlaška sela na istoku Srbije, upravo zbog čudnih praiskonskih običaja koji su zastupljeni u njima, ali i specifičnih verovanja o životu i smrti koja se u ovim krajevima prenose sa kolena na koleno. 

Naime, pored istoimenog običaja "crne svadbe" ekipa RTS-a je u selu Srbovo zabeležila i kako izgleda "pomana", još jedan praiskonski običaj za mrtve. 

Foto: Printscren/Jutjub/ Miodrag Bačilović

Bogata trpeza se, kako u prilogu navodi spiker, spremala za samo jednog gosta. Na čelu stola postavljen je spomenik za pre nešto manje od godinu dana preminulog pokojnika. 

Foto: Printscren/Jutjub/ Miodrag Bačilović

Kraj spomenika su smešteni i sud sa vodom i tikvica, koji su u jutru kada se daje pomana bili deo posebnog rituala na reci.

Foto: Printscren/Jutjub/ Miodrag Bačilović

Pomana, odnosno izrada spomenika, mora se obaviti najkasnije godinu dana posle smrti, jer, kako se veruje u ovim delovima Srbije, toliko se vremena pokojnikova duša zadržava oko groba, pa može da se preseli u spomenik, zbog čega se on i diže. 

Ipak, ovo nije sve. Pomane se, kako je navedeno u prilogu, u ovom delu Srbije prave i živima, kada neko strahuje da mu je potomci neće prirediti kad umre. Sva pripremljena gozba sa stola simbolički se šalje pokojniku, a kada se upale sveće i sveštenik očita molitvu, pripremljena jela i posluženje se iznose u dvorište kako bi se počastili gosti. 

Pogledajte kako je ovaj čudan običaj izgledao:

Inače, pomana je nastala iz narodnog verovanja potomaka pokojnika, koji su smatrali da na onom svetu vlada glad, žeđ, tama, hladnoća i oskudica u svemu. Kako bi od tih pošasti zaštitili pokojnike živi su kroz pomanu želeli da svojim mrtvima pošalju najneophodnije za njihov zagrobni život (hrana, piće, svetlost, štap za odbranu i tome slično).

BONUS VIDEO: 

Koju tajnu krije manastir Arača?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a