BRITANCI MU NE DAJU NI DOKTORA: Radovan Karadžić u britanskom zatvoru gotovo izopšten od civilizacije, pet meseci čeka preglede oftalmologa

S. J. M.

25. 11. 2021. u 08:00

NE daju mu da prebaci novac čak ni sa svog računa u Hagu, pa u kantini ne može ništa da kupi, ne daju mu jače svetlo u ćeliji, a otkako je prebačen na izdržavanje kazne u Velikoj Britaniji, prvi predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić suočava se i sa nemogućnošću da dobije lekara specijalistu koji će ga pregledati. Punih pet meseci u zatvoru "Vajt" čeka pregled oftalmologa.

БРИТАНЦИ МУ НЕ ДАЈУ НИ ДОКТОРА: Радован Караџић у британском затвору готово изопштен од цивилизације, пет месеци чека прегледе офталмолога

Foto AP

Kako za "Novosti" kaže njegova ćerka Sonja Karadžić Jovičević, u zatvorskom kompleksu postoji medicinska služba i osoblje je ljubazno, ali oni su nemoćni kada je neophodan pregled specijaliste ili neka od dijagnostičkih metoda.

- Odavno je prošao rok za obaveznu kontrolu kod oftalmologa, a slabo osvetljenje u ćeliji i u toku dana dodatno mu pogoršava vid - kaže Sonja. - Mesecima čeka i rešavanje problema sa vratnim delom kičme, što zahteva da se uradi valjana dijagnostika, najmanje kolor-dopler krvnih sudova vrata, kao neinvazivna i jeftina metoda. Ni to mu ne daju, iako je pregled brz, jednostavan i traje samo nekoliko minuta. Kako ne daju specijalistu, tako nema ni terapije. Ostala koju prima je neadekvatna i nekontrolisana, sa nekim nuspojavama koje on prijavljuje, ali odgovora nema.

Sonja Karadžić ukazuje da su ovo samo neki od priloga celoj seriji dokaza da Britanija nije sposobna da pruži ni osnovnu zdravstvenu zaštitu inostranim zatvorenicima.

Dodatne neprilike za Karadžića su što je poslat daleko od svoje zemlje, pa porodica i bliski prijatelji ne mogu da ga posećuju. Za Britaniju je potrebna i viza, zatvor je na udaljenom ostrvu, nema direktne veze, što sve dodatno komplikuje realizaciju bilo kakve posete. Praktično je izolovan i izopšten od civilizacije.

Karadžićeva ćerka nam kaže da mu je ćelija mračni sobičak, neuslovan i za ostavu:

- Nema ni ormar za veš i lične stvari, pa je sam od kartonskih kutija u kojima mu je dopremljeno nešto stvari iz Haga napravio policu-ormar u kojem drži garderobu, knjige i druge lične stvari. "Večernje novosti" dobija dva do tri puta mesečno po 10-15 brojeva odjednom i to mu je osim nekoliko kontakata telefonom jedini prozor u svet. Ipak, više nego solidno je informisan o svim dešavanjima u svetu i kod nas, pa me često iznenadi nekim komentarom ili pitanjem.

Karadžiću u zatvor stižu pisma iz celog sveta, a ne uručuju mu samo ona na kojima nisu navedeni podaci pošiljaoca. Kako nam kaže Sonja, svako pismu mu pričinjava veliku radost.

MALICIOZNA PRIČA, PA IZVINjENjE

SONjA Karadžić Jovičević za "Novosti" je rekla da je njenog oca u britanskom zatvoru posetio jedan strani novinar:

- On je svojevremeno napravio televizijsku priču o Radovanu, ali vrlo maliciozno i površno, sa brojnim predrasudama i osudama. Sada je došao koristeći svoje veze pri proceduri da se lično izvini i ponovo porazgovara sa značajne vremenske distance i stečene lične zrelosti i iskustva.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (4)

RUSI U ŠOKU: Evakuisali 1.500 takmičara iz Krokusa, nijedan nije stradao od terorista, a sad se bune: Što nas niste spasili ranije? (VIDEO)