PRIMILI STE VAKCINU A NEMATE ANTITELA? Doktorka objašnjava šta to tačno znači, da li ste zaštićeni i ima li razloga za brigu

Novosti online

21. 11. 2021. u 10:35

AKO je neko vakcinisan, a nema antitela ne znači da vakcina ne deluje, to ne znači da nema ćelije koje su sposobne da ga brane i apsolutno treba da veruje znanju i iskustvu lekara da i njemu vakcinacija pomaže, navodi doktorka Ljiljana Sofronić Milosavljević, iz Instituta za primenu nuklearne energije.

ПРИМИЛИ СТЕ ВАКЦИНУ А НЕМАТЕ АНТИТЕЛА? Докторка објашњава шта то тачно значи, да ли сте заштићени и има ли разлога за бригу

Foto: PRintskrin RTS

Ljiljana Sofronić Milosavljević je gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS-a navela da antitela imaju oni koji su bili bolesni i oni koji su vakcinisani, ali i u slučaju da ih neko nema ne znači da on nije zaštićen.

- Ako je neko vakcinisan, a nema antitela, to zavisi od njegovog imunskog odgovora, to ne znači da on nije zaštićen zato što b-ćelije, b-limfociti produkuju ta antitela, ali postoje i druge ćelije to su t-limfociti koji su sposobni i čija je prva i najvažnija uloga u odbrani od virusnih infekcija da ubijaju ćelije zaražene virusom tako da ta odbrana postoji- objašnjava Sofronić Milosavljevićeva.

Objašnjava da to što neko nema antitela ne znači da vakcina ne deluje.

- Ako je vakcinisan, a nema antitela to ne znači da nema ćelije koje su sposobne da ga brane i apsolutno treba da veruje znanju i iskustvu lekara da i njemu vakcinacija pomaže. To je nekada slučaj sa imunodeficijentnim osobama, sa osobama koje primaju neku terapiju koja uništava b-limfocite, pa ljudi nemaju antitela, ali imaju te limfocite koji ih brane od virusa- objašnjava gošća Jutarnjeg programa.

Kako kaže, ukoliko je neko vakcinisan on će brže i lakše podnositi svaki naredni kontakt sa virusom.

(RTS)

BONUS VIDEO: "FT1P" daje odgovor, kako da osnujete preduzeće?

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)