NAJNOVIJA VREMENSKA PROGNOZA ZA ZIMU: Direktor RHMZ otkrio kakvo nas vreme čeka u narednim mesecima i koliko ćemo imati ledenih dana

Tanjug

20. 11. 2021. u 14:35

U SRBIJI se očekuje zima sa temperaturom vazduha iznad proseka, a sa prosečnom količinom padavina, saopštio je danas direktor RHMZ-a Jugoslav Nikolić, na osnovu najnovijih rezultata numeričkih klimatskih modela za sezonsku prognozu vremena.

НАЈНОВИЈА ВРЕМЕНСКА ПРОГНОЗА ЗА ЗИМУ: Директор РХМЗ открио какво нас време чека у наредним месецима и колико ћемо имати ледених дана

Foto: P. Milošević/M. Anđela/Profimedia/Ilustracija

-Klimatski izgledi pokazuju da će temperatura vazduha u toku zime 2021/22. godine u Srbiji biti iznad višegodišnjeg proseka sa odstupanjem do +1 stepen C. Očekivane vrednosti srednje zimske temperatura vazduha biće u intervalu od 1 do 5 C u nižim predelima, a od -3 do -1 C u planinskim predelima, objavio je Nikolić na svom Instagram nalogu.

Izgledi su da će tokom decembra, januara i februara u većem delu Srbije broj mraznih dana, sa minimalnom temperaturom vazduha nižom od nula stepeni, biti u intervalu od 35 do 60, a na planinama od 65 do 85 dana, objašnjava.

Očekuje se od 7 do 17 ledenih dana sa maksimalnom temperaturom nižom od nula stepeni, a na planinama od 25 do 45 ledenih dana. U drugoj polovini zime postoji mogućnost za pojavu talasa hladnoće.

Klimatski izgledi ukazuju da će tokom zime količina padavina biti u domenu proseka, dok se tokom januara očekuje suficit padavina. Sezonska količina padavina je u intervalu od 100 mm do 160 mm u nižim predelima, a u brdovito-planinskim predelima od 200 mm do 230 mm.

Prognozira se da će broj dana sa padavinama većim od 0,1 mm tokom zimske sezone u nižim krajevima biti u intervalu od 31 do 40, a na planinama do 50.

Konačni klimatski izgledi za zimu 2021/22. godine biće izdati nakon završene onlajn konferencije članica SEECOF regiona i postizanja konsenzusa o sezonskoj prognozi za jugoistočnu Evropu i Mediteran, 30. novembra, najavio je Nikolić.

BONUS VIDEO: "FT1P" daje odgovor, kako da osnujete preduzeće?

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (0)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju