VIRUS ZAPADNOG NILA U SRBIJI: Broj obolelih isti kao prethodne nedelje, evo u kom delu zemlje ima najviše bolesnih

Novosti online

18. 11. 2021. u 17:46

NA osnovu podataka dostavljenih Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" do 18. novembra registrovano je 18 potvrđenih slučajeva obolevanja od groznice Zapadnog Nila.

ВИРУС ЗАПАДНОГ НИЛА У СРБИЈИ: Број оболелих исти као претходне недеље, ево у ком делу земље има највише болесних

Foto: Arhiva VN

Oboljenja su registrovana kod osoba sa teritorija Severnobanatskog (jedan slučaj), Srednjebanatskog (jedan), Južnobanatskog (dva), Sremskog (tri), Grada Beograda (četiri) i Južnobačkog (sedam) okruga.

Od početka sezone 2021. godine do 11. novembra u zemljama EU prijavljeno je 37 epidemija izazvanih virusom Zapadnog Nila među konjima, i to u: Nemačkoj (16), Španiji (11), Portugalu (četiri), Mađarskoj (tri), Francuskoj (dve) i Grčkoj (jedna).

U istom periodu, do 11. novembra u zemljama Evropske unije i Evropske ekonomske unije registrovano je i osam epidemija izazvanih virusom Zapadnog Nila među pticama, i to u: Španiji (sedam epidemija) i Sloveniji (jedna).

Groznica Zapadnog Nila je sezonsko oboljenje koje je najviše zastupljeno u periodu najveće aktivnosti vektora – komaraca. Za naše geografsko područje karakteristično je da vektori postaju aktivni u proleće, (mart/april), a period njihove intenzivne aktivnosti je od kraja maja do septembra. Sezona transmisije virusa Zapadnog Nila u Srbiji uobičajeno traje od juna do novembra meseca. U Republici Srbiji intenzivni nadžor nad Groznicom Zapadnog Nila u humanoj populaciji sprovodi se u sezoni transmisije virusa od juna do prve polovine novembra meseca, a pasivni nadžor nad tim oboljenjem u ostalom periodu godine.

Infekcija virusom Zapadnog Nila je zvanično prvi put registrovana u humanoj populaciji na teritoriji Srbije krajem jula 2012. godine. U periodu od 2012. do 2020. godine na teritoriji Republike Srbije registrovana su ukupno 1.032 slučaja groznice Zapadnog Nila. U istom periodu beleži se i 98 smrtnih ishoda koji se mogu dovesti u vezu sa obolevanjem od groznice Zapadnog Nila.

Tokom sezone nadžora 2020. godine u Srbiji nisu prijavljeni slučajevi obolevanja od groznice Zapadnog Nila u humanoj populaciji.

(Telegraf)

BONUS VIDEO - Kako je porodiljama obolelim od korona virusa?

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna