VELIKI REZULTATI NAŠIH LEKARA PRIZNATI U SVETU: Više od 350 stručnjaka na kongresu kardiovaskularne hirurgije

Tanjug

18. 11. 2021. u 13:46

U BEOGRADU danas počinje deveti trodnevni kongres Udruženja kardiovaskularnih hirurga Srbije, a svoja znanja i iskustva u lečenju kardiovaksularnih bolesti razmeniće više od 350 kardio i vaskularnih hirurga i stručnjaka iz drugih oblasti medicine iz Srbije, ali i regiona i Evrope.

ВЕЛИКИ РЕЗУЛТАТИ НАШИХ ЛЕКАРА ПРИЗНАТИ У СВЕТУ: Више од 350 стручњака на конгресу кардиоваскуларне хирургије

Foto: Depositphotos

Najavljujući skup u Beogradu, ministar zdravlja Zlatibor Lončar istakao je da kongres ove godine okupio najistaknutije stručnjake iz nekoliko važnih oblasti medicne iz zemlje i inostranstva i da obrađuje najvažnije teme iz kardijalne i vaskularne hirurgije, ali i anesteziologije i perfuzije.

Takođe, tokom kongresa biće održan niz radionica koje, kako je naveo, obrađuju njačešća i najkomplikovanija stanja u kardiovaskularnoj hirurgiji i anesteziji.

- Značaju kongresa doprinosi i učestalost i neophodnost vaskularnih i drugih operativnih zahvata kovid pacijenata, a dragoceno i složeno iskustvo lekara i članova Udruženja iz kovid bolnice Batajnica i drugoih lekara koji izvode ovakve operacije dodatno doprinosi aktuelnosti i prestižu kongresa- rekao je Lončar na pres konferenciji povodom održavanja kongresa i obeležavanja jubileja 20 godina od osnivanja Udruženja kardiovaskularih hirurga Srbije.

Ministar je izrazio uverenje da će kongres omogućiti bolje međusobno povezivanje i saradnju stručnjaka iz zemalja regiona, ali i šire.

- Kao specijalizant nisam imao prilike da koristimo ovakve radionice što znači da mladi lekari i specijalizanti mogu da pre nego što uđu u salu da se najpribližnije upoznaju kako izgledaju krvni sudovi, instrumenti, materijal sa kojim se radi i kako treba da se radi i da mnogo toga nauče pre nego što dobiju priliku da operišu' - naglasio je Lončar.

Istakao je da veliki broj kardiovaskularnih pacijenata iz regiona, ali i iz zemalja EU dolazi da se operiše u Srbiji i da to, kako kaže, dokazuje kvalitet i kakav rezultat postižu naši stručnjaci iz kardiovaskularne hirurgije.

- To govori o njihovom radu u prethodnih 20 godina, siguran sam da će biti ponos srpske medicine i u budućim generacija,a, vode računa o mlađim generacijama i trude se da prenedsu znanje, ulažu u mlade koji će da leče buduće generacije - rekao je Lončar.

Dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu i direktor Klinike za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju KCS Lazar Davidović rekao je da je organizacija kongresa podvig jer se održava u okolnostima pandemije virusa korona.

Naveo je da je poslednjih godina povećano interesovanje lekara za specijazacije za kardio i vaskularnu hirurgiju, kao i da toj klinici ne nedostaje lekarski kadar i da su u poslednjih nekoliko godina po ubrzanoj proceduri zaposlili četiri hirurga.

- Zahvaljujući politici zapošljavanja koju poslednjih godina sprovodi Ministarstvo zdravlja primajući u radni odnos najbolje diplomirane lekare u generaciji sprečava se ne samo odliv kadrova,n ego omoigućava da u našim ustanovama ostanu najbolji. Na našoj klinici su na taj način primljenja četiri doktora u poslednjih nekoliko godina - rekao je Davidović.

Izrazio je uverenje da će mlade lekare u našoj zemlji zadržati i činjenica da će raditi u mnogo boljim uslovima nego starije generacije.

- Zgrada Kliničkog centra Srbije se ubrzano završava i naše mlade kolege će imati priliku da rade u mnogo boljim uslovima nego, recimo, moja generacija koja je 1977.godine upsiala Medicinski fakultet. Verujem da će im to biti motiv da ostanu u Srbiji - naveo je Davidović.

Dodao je da je u prošloj godini broj operativnih zahvata redukovan, ali da je za razliku od nekih drugih oblasti medicine, smanjen za svega 30 odsto.

- To je zato što pored hitnih, postoji i veliki broj neodložnih bolesnika čije je stanje takvo da prolongiranje operacije znači da će pacijent izgubiti nogu ili preminuti - rekao je Davidović.

Generalni sekretar Udruženja kardiovaskularnih hirurga Srbije Igor Končar rekao je da će tokom tri dana stručnjaci iz Srbije i inostranstva održati predavanja o raxzličitim kardiovaskularnim oboljenjima, a biće predstavljeni rezultati prikupljeni iz naših bolnica o amputacijama eksremiteta, oboljenima aorte, koronarnim bolestima.

- Savremena edukacija obavezuje da hirurg prođe praktični deo na modelima i simulatorima. Kada je reč o otvorenim operacijama, postoije silikonski 3D modeli koji su veoma realnise , a za minimalne invazivne procedure postoje kompjuterski simulatori na kojima doktori uče osnovne korake pre nego što uđu u salu.

Lončar je kazao da se iz godine u godinu registruje sve veći broj obolelih od kardiovaskularnih bolesti, a da su glavni uzročnici su pušenje, stres i druge bolesti.

BONUS VIDEO:

NAŠI HEROJI: Intervju sa doktorkom iz kovid ambulante

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

U NEDELJU SNEG: Evo u kojim delovima Srbije će drugog dana vikenda pasti 20 centimetara snežnog pokrivača