"BATUT" O CIRKULARNIM SMS PORUKAMA: "Nemamo uvid u lične brojeve mobilnih telefona građana" (FOTO)

Novosti online

16. 11. 2021. u 18:22

INSTITUT za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" od ponedeljka je putem cirkularne SMS poruke građanima počeo da upućuje podsetnik da se, ukoliko imaju određeni zdravstveni razlog, mogu vakcinisati i kod svoje kuće.

БАТУТ О ЦИРКУЛАРНИМ СМС ПОРУКАМА: Немамо увид у личне бројеве мобилних телефона грађана (ФОТО)

Foto: V. Danilov

Danas se ova ustanova, povodom SMS-ova, i zvanično oglasila na svom sajtu.

U poruci, koju i danas mnogi dobijaju, stanovništvo se poziva i na imunizaciju, s obzirom na to da smo i dalje tek na oko 44 odsto vakcinisane opšte populacije, što je daleko od procenta na osnovu kojeg možemo da stavimo pod kontolu epidemijske talase.

- Bilo koja poruka - Vaš JMBG na 6010, Astrazeneka - Vaš JMBG na 6030, Fajzer - vaš JMBG na 6040, Sputnjik V - Vaš JMBG na 6050, Moderna - Vaš JMBG na 6070. Ukoliko vakcinu morate da primite kod kuće, pošaljite svoj JMBG na 6080 - stoji, između ostalog u "Batutovoj" poruci uz obaveštenje da je servis besplatan i namenjen i sključivo državljanima Republike Srbije.

Svi građani koji su zainteresovani za primanje vakcine protiv virusa korona, bilo da govorimo o prvoj ili buster dozi, moći će svoj termin imunizacije da zakažu i putem SMS poruke, saopšteno je na sajtu Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Kako je navedeno u saopštenju, reč je o još jednoj mogućnosti zakazivanja vakcinacije, pored prijave na sajtu E-uprave ili pozivanja kol centra.

- Na preporuku Vlade Republike Srbije mobilni operateri podržali su javnozdravstvenu inicijativu i omogućili iskazivanje zainteresovanosti građana za vakcinaciju protivkovid 19 i putem SMS poruke. U pitanju je ista generička poruka koju svi operateri šalju svim korisnicima svojih usluga. Poput prethodno uspostavljenog sistema prijave za vakcinaciju na sajtu E-uprave ili pozivanjem kol centra za vakcinaciju, SMS poruka je još jedna mogućnost zakazivanja vakcinacije - stoji na sajtu "Batuta".

Ponuđeno je i detaljno uputstvo za prijavu. Dakle, kada osoba po dobijanju SMS poruke odluči da zakaže vakcinaciju, šalje SMS poruku na predloženi broj, u zavisnosti od vrste vakcine:

Bilo koja vakcina – vaš JMBG na 6010

AstraZeneka – vaš JMBG na 6020

Sinofarm – vaš JMBG na 6030

Fajzer – vaš JMBG na 6040

Sputnjik V – vaš JMBG na 6050

Moderna – vaš JMBG na 6070.

- Na taj način je na E-upravi izvršena prijava za vakcinaciju, identična onoj koja se vrši na sajtu E-uprave. Ukoliko osoba ne odluči da se prijavi ovim putem, i dalje može da se prijavi za vakcinaciju putem portala E-uprava ili kol centra - navodi se dalje.

Iz "Batuta" objašnjavaju i da je "ovim servisom dodatno omogućeno osobama koje iz opravdanih zdravstvenih razloga mogu da se vakcinišu isključivo u kućnim uslovima, da prijavljivanje za vakcinaciju izvrše slanjem svog JMBG na 6080".

Napomenuto je i da ova ustanova neće imati uvid u lične brojeve mobilnih telefona građana, već da je reč o podršci od strane mobilnih operatera za dodatno informisanje o imunizaciji.

Na kraju, upućen je i poziv svima da se vakcinišu protiv virusa korona, u cilju smanjena širenja infekcije.

(Telegraf.rs)

BONUS VIDEO: KAKO PROVERITI RADNI STAŽ: Jelica Timotijević iz PIO fonda u novoj epizodi Ft1P

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna