LUCIFER ĆE SVAKE GODINE PRŽITI EVROPU: Crveni alarm je upaljen - ukoliko nešto ne preduzmemo, čekaju nas temperature do 50 stepeni

Novosti onlajn

15. 11. 2021. u 16:31

STARI kontinent mogao bi da trpi temperature blizu 50 stepeni Celzijusa svake godine do kraja ovog veka, ukoliko se ne preduzme hitna akcija da se smanje emisije štetnih gasova koji izazivaju efekat staklene bašte, pokazala je analiza Meteorološke službe Velike Britanije Met ofis.

ЛУЦИФЕР ЋЕ СВАКЕ ГОДИНЕ ПРЖИТИ ЕВРОПУ: Црвени аларм је упаљен - уколико нешто не предузмемо, чекају нас температуре до 50 степени

Foto: Novosti

Smrtonosni talas vrućine koji je ovog leta pogodio Evropu – nazvan “Lucifer” – tokom kojeg su temperature dosegle rekordnih 48,8 stepeni na Siciliji, bio bi nemoguć da se desi da nije klimatske krize, otkrila je analiza Met ofisa, prenosi Blic

Takva vrućina u Evropi sada se može očekivati jednom u svake tri godine kao posledica globalnog zagrevanja koje je Zemlja već pretrpela. Ukoliko se ne preduzme drastična akcija, rizik od rekordnih vrućina nastaviće da raste u decenijama koje dolaze.

"Lucifer" svake godine

Do 2100, ako svet ne preduzme brzu akciju da se smanje štetne emisije, Evropu čekaju talasi vrućine poput "Lucifera" svake godine", naveo je Met ofis.

- Opasne klimatske promene su već sa nama… ako pogledate na 48,8 stepeni Celzijusa u Evropi i 49,6 u Kanadi i šta je došlo sa tim – požari, posledice po ljudsko zdravlje, poljoprivredu – to je sada sa samo nešto preko 1 stepen Celzijusa globalnog zagrevanja. Sa daljim zagrevanjem, samo će se pogoršati – rekao je “Indipendentu” profesor Piter Stot, autor analize i vodeći naučnik za ekstremno vreme Met ofisa, na marginama klimatskog samita Cop26 u Glazgovu.

- Da bi izbegli još opasnije klimatske promene, treba odmah da delujemo – dodao je.

Foto: D.Milovanović

Još rekordnih vrućina

Stot je ukazao da Velika Britanija, jedna od zemalja uključenih u analizu širom Evrope, treba da očekuje još rekordnih vrućina u predstojećoj deceniji.

- Šanse za rekordne letnje temperature u Britaniji su veoma značajno porasle. Možemo očekivati tokom predstojećih godina da vidimo još rekordnih temperature – rekao je.

U međuvremenu je u Glazgovu postignut sporazum između Kine i SAD o tome da će raditi zajedno na klimatskim akcijama.

Dve zemlje su najveći svetski emiteri ugljen-dioksida, a američki izaslanik za klimu Džon Keri je rekao da ovaj sporazum predstavlja "imperativ saradnje".

Prethodno je postignut i sporazum o sprečavanju seče šuma, gde su svetski lideri obećali da će zaustaviti krčenje šuma u svetu do 2030.

Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

Objavljena je i studija “Global karbon projekta”, u kojoj je navedeno da su se emisije ugljenika vratile na nivoe blizu onih pre pandemije korona virusa, a uz porast emisija uglja i prirodnog gasa u energetskim i industrijskim sektorima. Studija takođe predviđa povećanje emisije za 4,9 odsto ove godine.

Trenutna obećanja nisu dovoljna

Ipak, trenutna obećanja svetskih lidera i dalje nisu dovoljna da se Zemlja stavi na putanju ograničenja porasta globalne temperature na 1,5 stepeni do kraja veka, što je težnja istaknuta u Pariskom klimatskom sporazumu 2015.

Analiza o vrućinama koje nam slede poslednja je u oblasti proučavanja kako klimatska kriza utiče na ekstremna vremenska dešavanja. Slične studije su otkrile da je klimatska kriza umnogostručila verovatnoću za vrućine koje su ovog leta pogodile Severnu Ameriku i smrtonosne poplave u Evropi.

"Srednji scenario"

“Indipendent” navodi da su naučnici primenili “srednji” scenario emisije štetnih gasova zvan SSP4.5 da ispitaju kako bi se rizik od talasa vrućine istih razmera kao “Lucifer” mogao menjati u budućnosti. Prema tom scenariju, temperature bi porasle za oko 2,7 stepeni Celzijusa do 2081-2100. godine, sa mogućim rasponom između 2,1 i 3,5 stepeni.

Ovaj nivo zagrevanja je oko očekivanog nivoa ukoliko zemlje ne povećaju trenutne ambicije što se tiče klimatske krize. Izveštaj Ujedinjenih nacija objavljen uoči samita Cop26 otkrio je da će trenutni klimatski planovi za posledicu imati oko 2,7 stepeni zagrevanja do 2100.

- Velika poruka za mene je hitnost situacije, o čemu se mnogo govori u vrhovima Cop26 – rekao je profesor Stot.

- Nauka nam govori da, kako bi održali 1,5 stepeni (zagrevanja) u životu o čemu se radi na konfereniciji, smanjenje emisija mora da se desi veoma, veoma hitno. Ako ne, za 10 godina pričaćemo o 50 ili više stepeni u Evropi, kao što sada govorimo o 50 i više stepeni u Kanadi - istakao je.

BONUS VIDEO: 

KAKO PROVERITI RADNI STAŽ: Jelica Timotijević iz PIO fonda u novoj epizodi Ft1P

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...