Dan primirja u Prvom svetskom ratu je jedan od 13 prazničnih dana koje smo imali u toku 2021. godine, a takođe će biti poslednji do nove godine. Zaposleni, osim na dane državnih praznika, imaju pravo da ne rade kada su u pitanju određeni verski praznici.

Supermarketi i marketi će uglavnom raditi uobičajeno.

Morate da radite na državni praznik?

Zaposleni polažu pravo da odsustvuju na dan praznika za koji je zakonom propisano da se ne radi, a oni koji moraju da rade će ostvariti pravo na naknadu zarade. Poslodavci Vam mogu ponuditi i slobodan dan koji bi mogli da iskoristite nekom drugom prilikom, ako Vaše radno vreme ne može da se organizuje drugačije. U pitanju je dogovor sa poslodavcem.

Prema Zakonu o radu zaposleni koji radi neradnim danom ima pravo na uvećanu zaradu u visini utvrđenoj opštim aktom i ugovorom o radu, a najmanje iznosi 110 odsto od osnovice.

Osnovicu za obračun čini osnovna zarada utvrđena u skladu sa zakonom, opštim aktom i ugovorom o radu.

Uvećanje se primenjuje na ugovorenu satnicu, te zaposleni prima 100 odsto redovne zarade i još 110. Dakle zaposleni na dan državnog praznika će praktično primiti 210 odsto ugovorene dnevnice, odnosno više od duple dnevnice.

Neradni dani

U 2021. godini će ukupno biti 13 neradnih dana koji se praznuju neradno.

  • Nova godina - 1. i 2. januar
  • Prvi dan Božića - 7. januar
  • Sretenje - Dan državnosti - 15. i 16. februar
  • Vaskršnji praznici - od Velikog petka do drugog dana Vaskrsa
  • Praznik rada - 1. i 2. maj
  • Dan primirja u Prvom svetskom ratu - 11. novembar

(Telegraf)