OTKAZANA DODELA ORDENA GIDEONU GRAJFU: Pobornici "srebreničkog genocida" sve stopirali - nekadašnji visoki predstavnik pisao Štajnmajeru

Tanjug

02. 11. 2021. u 13:42

DODELA odlikovanja predsednika Frank-Valtera Štajnmajera izraelskom akademiku Gideonu Grajfu dovedena je u pitanje, nakon što je nekadašnji visoki predstavnik u BiH Kristijan Švarc Šiling u pismu saveznom šefu nemačke države naveo da je "ogorčen" takvom njegovom odlukom.

ОТКАЗАНА ДОДЕЛА ОРДЕНА ГИДЕОНУ ГРАЈФУ: Поборници сребреничког геноцида све стопирали - некадашњи високи представник писао Штајнмајеру

Foto Tanjug/ R. Prelič

Izraelski istoričar Gideon Grajf je bio na čelu višečlane Nezavisne međunarodne komisije, koju je formirala Republika Srpska, a koja je nakon istraživanja zaključila da se u regionu Srebrenice tokom sukoba od 1992. do 1995. nije dogodio genocid.

Nerma Bučan, šefica kabineta Švarc Šilinga, potvrdila je da je otkazana najavljena dodela ordena istoričaru Grajfu, koja je bila najavljena za 10. novembar u Tel Avivu.

Bučan je za sarajevsku N1 TV potvrdila da je Švarc-Šiling pismo nemačkom predsedniku poslao juče, kao i da su već dobili odgovor da će ceremoniju u Tel Avivu otkazati i da će odluka o dodeli odlikovanja biti detaljno razmotrena.

Foto: EPA

Frank-Valter Štajnmajer

Predsednik Štajnmajer, tvrdi ona, nije bio upoznat sa detaljima i da je predlog za davanje odlikovanja Grajfu stigao u predsednički kabinet u junu mesecu.

- Oni misle da je to pre nego što je izašao nalaz komsije, i da će oni s obzirom na nove okolnosti, ne samo otkazati datum, nego da se taj predlog za davanje medalje vrati predlagaču i da se traže dodatni podaci, i zamolio je i nas da pošaljemo sve podatke koje imamo o gospodinu Gideonu i njegovim aktivnostima ovde u Bosni, da bi oni imali bolji uvid, pa će doneti odluku hoće li mu uopšte dati tu medalju - navela je Bučan.

Kancelarija nemačkog predsednika Štajnmajera potvrdila je krajem prošlog meseca da će Grajfu početkom novembra biti uručen orden za posebne zasluge.

- Savezni predsednik je imenovao Grajfa kao dobitnika ordena Krst za posebne zasluge Savezne Republike Nemačke. U toku su pripreme na organizaciji ceremonije uručivanja koja će biti održana u Tel Avivu - navedeno je u odgovoru koji je iz kabinet nemačkog predsednika dobila Aldžazira Balkans.

Ističe se da je Gideon Grajf „jedan od najpoznatijih međunarodnih stručnjaka koji radi na područjima izučavanja i predavanja o Holokaustu”.

- Gospodin Grajf, koji je potomak nemačkih Jevreja koji su preživeli progon u vreme nacionalsocijalizma, ovekovečio je doprinose nemačkih Jevreja izraelskoj kulturi u svojoj knjizi "Die Jecke" - istakli su iz kancelarije nemačkog predsednika i dodali da je on u svom istraživanju, koje se fokusira na istoriju logora za istrebljenje Aušvic-Birkenau, dao vrhunski doprinos kada se govori o Holokaustu.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

 

BONUS VIDEO:

PODRŠKA PROFESORU KOVIĆU: Skup na platou ispred Filozofskog fakulteta

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju