HITNA REAKCIJA: U Srbiju uvezen gas iz Mađarske posle havarije u Bugarskoj

Tanjug

01. 11. 2021. u 13:01

JAVNO preduzeće "Srbijagas" je zbog pucanja cevi u kompresorskoj stanici na gasovodu u Bugarskoj i prekida isporuke tog energenta Srbiji, interventno uvezlo pet miliona kubnih metara gasa iz Mađarske, izjavio je generalni direktor Dušan Bajatović dodajući da će od 16 časova biti stabilizovani svi sistemi u snabdevanju gaasom u Srbiji.

ХИТНА РЕАКЦИЈА: У Србију увезен гас из Мађарске после хаварије у Бугарској

Foto AP

- Srbijagas je obezbedio interventne količine gasa iz Mađarske interventnim uvozom od pet miliona metara kubnih gasa. I zajedno sa onim što možemo da proizvedemo u Banatskom dvoru vratićemo sistem u potpunosti na parametre koji su normalni za rad sistema za sve potrošače, i domaćinstva i industriju - rekao je Bajatović.

Dodao je da je Srbijagas u mogućnosti da interveniše i sutra ako bude trebalo, pošto još nema tačnih podataka kada će biti završena popravka gasnog sistema u Bugarskoj.

Bajatović kaže za Tanjug da je jutros posle tri sata došlo do pucanja cevi u rejonu kompresorske stanice Provadija u Bugaraskoj zbog čega je prekinuta isporuka gasa ka Rumuniji i ka Srbiji.

- U međuvremenu je pravac prema Rumuniji najvećim delom osposobljen, a što se tiče pravca prema Srbiji, radi se na saniranju pukotine na cevi. To je izazvalo poremećaj u srpskom sistemu zbog nedostatka gasa - objasnio je Bajatović.

Od 16 časova svi sistemi u Srbiji biće vraćeni na one parametre u snabdevanju gasa koji su nam potrebni, poručio je Bajatović.

Dodaje da je nezahvalno davati procene kada će Bugari otkloniti kvar i da trenutno ne postoje tačne informacije.

- Ono što možemo da očekujemo najbrže da se desi, jeste da se sutra ujutru posle šest časova stabilizuju isporuke iz Bugarske. Ako se to ne desi, Srbijgas će i dalje vršiti interventan uvoz gasa iz Mađarske ili Austrije. Stručne službe Srbijagasa rade na tome - naveo je Bajatović.

Podsetimo, bugarski operater gasne mreže Bulgartransgaz saopštio je da je prekinuo transport prirodnog gasa u Srbiju i Mađarsku, posle pucanja gasovoda u blizini sela Vetrino na severoistoku zemlje.

- Usled havarije na gasovodu u Bugarskoj i prekida isporuke prirodnog gasa jutros od 6 časova, Javno preduzeća "Srbijagas“ u potpunosti je obustavilo isporuku prirodnog gasa Javnom komunalnom preduzeću "Novosadska toplana", saopšteno je iz tog preduzeća.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

SVE ZA UREDNO DVORIŠTE, A I ČISTA KOLA: Pratimo ritam proleća