U VIRUS NISAM VEROVAO, A SADA UČIM DA DIŠEM: Nikola Nikolić (24), iz Niša sumnjao da korona postoji, dok ga nije udarila svom snagom

D. ALIHODžIĆ

31. 10. 2021. u 09:30

NISAM verovao u koronu i pričao sam - mene neće. Nikada nisam ni bio bolestan. Nisam bio ni vakcinisan protiv kovida - ovako svoju ispovest započinje Nikola Nikolić (26), iz Niša, koji se u pravom smislu reči "vratio iz mrtvih", jer su mu otkazivala pluća, jetra, bubrezi...

У ВИРУС НИСАМ ВЕРОВАО, А САДА УЧИМ ДА ДИШЕМ: Никола Николић (24), из Ниша сумњао да корона постоји, док га није ударила свом снагом

Nikola je zahvalan medicinskim radnicima na spasenom životu,Foto UKC Niš

Kao pravi heroj posle 42 dana borbe ispraćen je iz niške Klinike za anesteziju i sada mu predstoji oporavak da ponovo bude stari Nikola, ali sa iskustvom više da se sa bolešću ne treba igrati.

- Učim se da dišem, ali stvarno mi je čudno što nemam mašinu kao "cimera" u krevetu.

Uverio sam se da korona postoji i to na nimalo prijatan način. Mnogo su mi pomogli doktori, ali i činjenica da sam bio psihički jak i da nijednog trenutka nisam pomišljao da odustanem - kaže Nikola, koji je pre bolesti radio u jednom niškom servisu za dubinsko pranje vozila.

Bio je izložen hladnoći i vodi, ali nijednog trenutka nije ni pomišljao da mu jedan virus može nauditi. Činjenica da je godinu i po dana odolevao samo je podgrevala njegovo ubeđenje da korona i ne postoji.

Foto Privatna arhiva

- Razboleo sam se 10. septembra, dobio temperaturu i za svaki slučaj otišao da se testiram, i to privatno. Bio sam negativan, ali sam za svaki slučaj otišao u kovid-ambulantu u Duvaništu. Hteo sam da budem sto odsto siguran jer nikako nisam hteo da ugrozim nekog drugog. I tamo su nalazi pokazali da sam negativan. Za svaki slučaj snimili su mi pluća i prepisali terapiju koju sam primao pet dana. Međutim, i nakon poslednje injekcije meni je bilo baš loše. Jednostavno, nisam mogao da dišem. Uključili su mi kiseonik i infuziju, ali nije pomoglo. Dali su mi uput za Kliniku za pulmologiju, gde sam se javio 16. oktobra. Tamo je usledio šok. Rekli su mi da mi radi samo 16 odsto pluća i odmah su me prebacili na Infektivnu kliniku. Padao sam sve više i prebačen sam u novi Klinički centar, u "crvenu zonu" - priseća se Nikola svakog trenutka borbe koja je pretila da ga odnese.

Bio je na aparatu sa kiseonikom prvih šest dana, ali mu je padala saturacija, pa su ga stavili na respirator masku sa dvostruko jačom količinom kiseonika. Punih 15 dana je disao, pio vodu i jeo sa cevima u ustima.

- Morao sam da izdržim. Posle osmog dana stanje mi se naglo pogoršalo i tada su mojima saopštili da je pitanje hoću li preživeti. Ne sećam se svega šta mi se dešavalo u tim trenucima, agonija je bila neizdrživa - kaže ovaj hrabri momak.

Čitavog života pamtiće trenutak kada je osetio da mu se vraća život.

- Plašio sam se, ali doktori i sestre bili su uvek pored mene i pomagali mi da psihički ne padnem i da izdržim. Oni su za mene pravi heroji i nemam dovoljno reči da im se zahvalim što su me vratili iz mrtvih.

Savet posle drame: vakcinišite se!

- IZAŠAO sam juče tako da mi je još sve čudno, ali ide na bolje. Mislim da bi trebalo da se vakcinišemo. Moj savet onima koji su bolesni je da ne smeju da padnu psihički jer najvažnije je da sami sebi pokušaju da pomognu, pa tek onda doktori. Ako paniče teško će se oporaviti - poručuje Nikola.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)