Kako je Finska istovremeno zaštitila svoju prirodu, ali i otvorila najveće evropske rudnike?

Novosti online

27. 10. 2021. u 17:00

Finska je jedna od najzelenijih zemalja sveta. U ovoj dalekoj zemlji na severu Evrope, šume čine oko 72% teritorije, a jezera dodatnih 10%. Vazduh, šume, jezera, pijaća voda u Finskoj su izuzetno čisti.

Како је Финска истовремено заштитила своју природу, али и отворила највеће европске руднике?

Foto: Keliber Lithium/First Quantum Minerals

Finska je takođe i rudarska zemlja. Rudarstvo u toj zemlji ima viševekovnu tradiciju i sastavni je deo finskog društva. Trenutno u toj zemlji posluje više od 40 rudnika metala i nemetala. Finska je vodeći evropski proizvođač nikla i zlata, uz značajnu proizvodnju bakra, cinka, kobalta, srebra, a ima znatan potencijal u litijumu.

Početkom ovog veka, usled zabrinutosti za životnu sredinu i straha od trajnih posledica po lokalne zajednice, Finska je prošla kroz period snažne, kampanje protiv rudarstva.

Vlada Finske je 2012. godine otvorila javni dijalog o poziciju i pravcu koje Finska želi da zauzme u sektoru rudarstva. Kroz dijalog, rudarstvo je prepoznato kao izvor velikih razvojnih mogućnosti uz uslov primene najboljih savremenih tehnologija. Finci su ubrzo usvojili akcioni plan čiji je cilj bio uzdizanje njihove zemlje na mesto lidera održive rudarske industrije.

Foto: First Quantum Minerals

 

Finski rudarski sektor, zajedno sa izuzetno snažnom industrijom proizvođača rudarske opreme, ima odličnu reputaciju u svetu, pre svega zbog primene najviših standarda, tehničkih, ekonomskih i ekoloških, kao i onih u pogledu zdravstvene zaštite.

U Finskoj se nalazi Terrafame - najveći rudnik nikla u Evropi. Takođe i najveći rudnik zlata u Evropi - rudnik Kitila, u regiji Laponija u severnoj Finskoj. U njemu se luženje radi cijanidom, ali se poštuju veoma striktni proizvodni procesi, koji garantuju ekološku bezbednost projekta.

Finska postaje lider i u eksploataciji litijuma. Kompanija Keliber objavila je da je dobila dozvole za otpočinjanje gradnje rudnika litijuma u Kaustinenu, u centralnoj Finskoj. Koncentrat proizveden u tom rudniku će se transportovati nekih 30 km u u procesno postrojenje koje se gradi u industrijskom parku u gradu Kokkola, na obali Baltičkog mora. Projekat obuhvata nekoliko depozita, površinsku kao i podzemnu eksploataciju. Otpad će biti u formi flotacionog jezera.

Veliki broj rudnika u Finskoj se nalazi u “zelenim“ područjima, blizu parkova prirode i vodenih površina, kao što je „Puhasalmi“ rudnik cinka i bakra.

Tehnologije, koje koriste prirodne resurse na održiv način, i zaštita zdravlja među najboljima su na svetu, a Finci su do najvišeg stepena razvili zelene tehnologije. Od toga, koristi ima cela planeta, jer Finska na taj način svima daje jasan dokaz da se održivo rudarstvo, ekonomski razvoj i zaštita životne sredine mogu složno i skladno razvijati kroz generacije.

50-4873

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (1)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju