LEVČANI BAŠ NEĆE LITIJUM: Ogorčeni Levčani izvojevali još jednu pobedu nad investitorima koji su namerili da na njihovoj dedovini traže rudu

Z. GLIGORIJEVIĆ

26. 10. 2021. u 22:20

POSLE višednevne blokade u selu Dragovo, mašina koja je trebalo da istražuje postojanje litijuma na ovoj lokaciji je uklonjena.

ЛЕВЧАНИ БАШ НЕЋЕ ЛИТИЈУМ: Огорчени Левчани извојевали још једну победу над инвеститорима који су намерили да на њиховој дедовини траже руду

Foto Udruženje "Neko brine za Levač"

Jer, aktivisti neformalnog udruženja "Neko brine za Levač" i žitelji Rekovca koji ne dozvoljavaju istražne radnje na njihovoj teritoriji, te poručuju da će - ukoliko neko ponovo dođe - iznova traktorima, automobilima i svojim telima braniti dedovinu.

Kažu, ne samo da ne dozvoljavaju iskopavanje litijuma, ukoliko ga ima na ovdašnjim lokacijama, već ne pristaju ni na bilo kakve istražne radnje. Iz pomenutog udruženja saopštavaju da su na teritoriji Rekovca već obavljena istraživanja kod sela Donja Sibnica i na potezu između Motrića i Dragova, na takozvanoj Maleševskoj kosi...

Na redu je bila Brestovačka kosa, na koji su bili dovezli nekoliko kamiona šljunka i mašinu, ali su se revoltirani Levčani brzo okupili izašli na pristupni put koji vodi ka toj, trećoj bušotini. Kada je stigao geolog, s obzirom na to da nije imao radni nalog, niti bilo kakvo rešenje, sprečili su ga da izađe na teren. Zahtevali su da dođe neko od nadležnih i pokaže na osnovu čega oni hoće da rade u njihovoj opštini, a kada se ni posle sat i po nije pojavio, policija je odvela geologa.

Aktivisti Udruženja na svojevrsnoj straži, Foto Udruženje "Neko brine za Levač"

Narednog dana se pojavilo nekoliko nepoznatih ljudi koji su rekli da ne žele istraživanje u takvim uslovima, te da će se vratiti tek posle dogovora sa predstavnicima Mesne zajednice i lokalne samouprave, a meštani su im poručili da mašinu mogu da odvezu tek kada poprave put koji su devastirali. I, juče se to dogodilo, pa mašina više nije u Dragovu.

Inače, na osnovu Zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja, Levčani su dobili rešenje da će istraživanje obavljati firma "Jadar litijum" d.o.o. koja kao takva više ne postoji u Agenciji za privredne registre, već se zove "Balkan istraživanja" i - tvrde aktivisti - deo je konzorcijuma "Balkan majning end minerals".

Topola kao primer za ugled

AKTIVISTI neće dozvoliti iskopine i traže od lokalne samouprave da takve aktivnosti zabrani, odnosno postupi kao čelnici Topole koji su stavili van snage rešenja Ministarstva rudarstva i energetike iz 2017. Prva istražna površina je 75 kvadratnih kilometara, nedavno je dobijeno rešenje za još 99 u rekovačkoj opštini, dok bi na teritoriji Jagodine trebalo da bude obuhvaćeno stotinak kilometara.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna