OPET ME PROGANJAJU "NATO" ISTORIČARI: Prof. Miloš Ković tvrdi da pojedine kolege planiraju da ga izbace sa fakulteta

Lj. B.

27. 10. 2021. u 09:24

NAKON osam tužbi zbog povrede časti i ugleda, koje je protiv njega podnelo četvoro kolega - Nikola Samardžić, Dubravka Stojanović, Vlada Stanković i Radoš Ljušić istoričaru i profesoru Milošu Koviću preti - izbacivanje sa Filozofskog fakulteta.

ОПЕТ МЕ ПРОГАЊАЈУ НАТО ИСТОРИЧАРИ: Проф. Милош Ковић тврди да поједине колеге планирају да га избаце са факултета

N. Skenderija

Kako Ković tvrdi, grupa profesora predvođena Samardžićem čini sve da on ne bude izabran u zvanje redovnog profesora, iako za to ispunjava sve uslove.

I to se ne dešava prvi put, jer su Kovića i pre četiri godine prilikom izbora u zvanje vanrednog profesora hteli da proteraju sa ovog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

- Ovo je politički obračun i to zna svako ko prati istoriju ovog sukoba, moj javni rad i delovanje Nikole Samardžića, Dubravke Stojanović i njihovih prijatelja, koji su zavladali Odeljenjem za istoriju Filozofskog fakulteta - kaže Ković za "Novosti" - Sve to znaju i studenti, koje godinama gone i izbacuju sa Univerziteta, samo zato što mene biraju za mentora. Ovo je borba za duše naše dece, za istoriju koju će ona učiti u školama i na univerzitetima. Pitanje je da li će to biti "haške" i "NATO istine", ili prava istorija, kakvu nalažu nauka i struka. Zato nemam nameru da se iz ove borbe povučem.

Ković pojašnjava da profesor Nikola Samardžić, koji je u sukobu interesa zbog prijava koje je podneo protiv njega, hoće da odlučuje o njegovom izboru.

- Samardžić je u komisiju za izbor postavio svoje ljude, koji su izabrani da bi me izbacili s posla - ističe naš sagovornik. - Među članovima je i izvesni Haris Dajč, koji je, zbog javnih napada na mene na fakultetskim sednicama, i sam u sukobu interesa. Samardžić i Dajč nisu slučajno najbliži saradnici Bebe Popovića. Te ljude ne zanima suštinsko pitanje, imam li ili nemam uslove za izbor u zvanje redovog profesora. Samardžić je za ovo dobio podršku većine na Odeljenju za istoriju, koja se izražava na nečuven i nezakonit način - glasanjem imejlom, pri čemu se neoglašavanje računa kao glas "za". Na taj način za Samardžićev "predlog" glasali su i Dubravka Stojanović i Vlada Stanković, koji su, takođe, protiv mene podneli po dve sudske prijave, što je još jedan slučaj sukoba interesa.

Kada je reč o ponašanju dekana Danijela Sinanija, Ković navodi da on dozvoljava i verovatno odobrava ovo bezakonje.

- Sinani mi, pred svedocima, bez ikakvog obrazloženja, prenosi nečasnu ponudu ovih ljudi da budem reizabran i time doveden u situaciju da budem izbačen - kaže Ković. - Pri tome, on odbija da, na osnovu ovlašćenja, predloži nepristrasnu i kompetentnu komisiju. Na isti način se ponašao prilikom mog izbora u zvanje vanrednog profesora 2017, kada je pokušavao da me protera sa fakulteta.

SINANIJEV JEFTIN SPIN

MILOŠ Ković kaže i da se dekan Danijel Sinani predstavlja kao žrtva njegovih tobožnjih javnih aluzija na njegovo etničko poreklo.

- To je zaista jeftin "spin" - ocenjuje Ković. - Problem, naravno, nije u njegovom prezimenu, nego u tome što mu u biografiji na sajtu Fakulteta piše da je masterirao 2006. i doktorirao 2007. godine. Za takvu brzinu do sada nisam čuo. Tu piše još jedan rekord - za devet godina dogurao je od asistenta-pripravnika do redovnog profesora.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (6)

NAGLE PROMENE OSIM BILJAKA POREMETILE I LJUDE: Od vremena sam i psihički uzdrmana i nije lepo uopšte...