PONOSNI NA NEMANJIĆA SOJ: U Jugoslovenskoj kinoteci premijera dokumentarnog filma o Vasojevićima, najvećem srpskom plemenu

D. MATOVIĆ

26. 10. 2021. u 22:31

DOKUMENTARNI film "Vasojevići, najveće srpsko pleme Nemanjića soj", sa podnaslovom "Prirodne i duhovne lepote", premijerno je prikazan u Jugoslovenskoj kinoteci.

ПОНОСНИ НА НЕМАЊИЋА СОЈ: У Југословенској кинотеци премијера документарног филма о Васојевићима, највећем српском племену

Uglednici uoči početka projekcije, Foto Z. Jovanović

Svojevrsna freska na filmskoj traci je nastala po ideji prof. dr Milije Zečevića i dr Mihaila Zogovića, rađena je po motivima iz knjige dr Jagoša Vešovića, a režirao ju je profesor Dragan Elčić.

Zavičajnom skupu su prisustvovali Tihomir Bogavac, predsednik Opštine u Beranama, i Željko Ćulafić, prvi čovek Andrijevice, a blagoslovio ga je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Kako autori filma ističu, cilj je bio da se kroz filmsko, umetničko delo - bez ikakve političke konotacije - predstavi snaga plemena koje je čuvar riznice istorijskih predanja, visoke nacionalne svesti i etničke snage. Istovremeno, predstavljene su i duhovne i prirodne lepote vasojevićkog kraja, te promovisane blagodeti Berana, Andrijevice, Plava, Kolašina i grada Podgorica.

REDITELj Dragan Elčić, Foto Z. Jovanović

- Od Nožice do Lješnice, od Leve Rijeke do Berana, svud je prošla naša filmska ekipa. Snimili smo svako selo, svaki zaselak, sva mesta Vasojevića... Bio je to mukotrpan posao, a koliko smo uspeli, pokazaće vreme - obratio se publici dr Dragan Elčić, dekan Akademije umetnosti.

- Vasojevići su jedinstveno pleme, najveće srpsko, nemanjićkog soja, i kroz istoriju je iznedrilo brojne velikane, od Karađorđa do Vuka Karadžića, od vojvode Bojovića do igumana Mojsija Zečevića. Vasojevići imaju čime da se diče jer su uspeli da sačuvaju svoju lozu, tradiciju, kulturu... Poreklom sam iz Bosne i, kao neko ko nema takav odnos prema svojim korenima, bio sam fasciniran kako oni znaju svoje poreklo od prvog Vase, do današnjih dana. Drago mi je ako sam ovim filmom doprineo da ostane neki zapis kroz svete staze njihove istorije.

Stana Božović i Iva Babović, Foto Z. Jovanović

 

Pre početka projekcije, narodni guslar Milan Kovačević je izveo odlomak iz "Mojkovačke bitke", a onda je publika imala priliku da vidi sa koliko ponosa Vasojevići nose svoje istorijsko breme, u kojem se preslikava naša istorija: od prvog rodonačelnika Vasa, ili tradicionalnog kosovskog viteza Vasojević Steva, do ratnih vođa u plemenu, vojvoda u Crmnici i Drobnjacima, pa Karađorđa i ustaničkih prvaka Srbije, koji vode poreklo sa ovih ognjišta. Film je podsetio na čitave povorke istorijskih ličnosti - glavara i junaka, knezova i sveštenika, pregalaca i snažno nadahnutih narodnih buntovnika, čiji je glas odjekivao sa izvora Lima, Komovima, do iza Javora i Crnom Gorom do Lovćena.

Besedio je i počasni predsednik Udruženja Vasojevića, dr Milija Zečević, bez kojeg ovaj film verovatno još dugo ne bi ugledao svetlost dana.

- Ovo delo prikazuje neopisivo prirodno blago, ali je i izvor duhovne lepote. Ponosimo se našim velikanima, a najvažnije je da smo od jednog, od Vasa Vasojevića, čiji je pradeda bio Vasoje - naglasio je dr Zečević, pohvalivši reditelja i produkciju.

Na kraju su potomcima Vasojevića uručeni pokloni, dok je druženje nastavljeno u "Aero-klubu".

Foto Z. Jovanović

Gorostasi sa istoka Crne Gore

VASOJEVIĆI su najveće srpsko pleme, koje je nastanjeno u istočnom delu Crne Gore, u Lijevoj Rijeci i s obe strane Lima, sve do reke Lješnice. Nekada se taj predeo zvao Polimlje, a o njihovom imenu i poreklu postoje dva narodna predanja.

Po jednom, oni su potomci izvesnog Vasa, srodnika Vukana Nemanjića, koji je rođen u Prizrenu i bio vojvoda u doba cara Dušana. Po drugoj verziji, poreklo vode od nekog Vasa, sina izvesnog hercegovačkog kralja, koji se nastanio na Nožici u Lijevoj Rijeci.

Ekipa

PORED scenariste i reditelja Dragana Elčića, u filmskoj ekipi "Ramonda" produkcije su bili narator Vlade Jelić, konsultant dr Luka Kastratović, direktor fotografije Dragan Belja Đorđević, montažer Jelena Ranković, grafički dizajner Nebojša Marković, dizajner zvuka Boris Šurlan... Film je podržala fondacija Forever friends, kojoj predsedava Iva Babović.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a