VAŽNA INFORMACIJA ZA SVE KOJI SU PRIMILI KINESKU VAKCINU! Doktor Kon objasnio ko treba da primi buster dozu posle mesec dana

Novosti online

26. 10. 2021. u 20:37

VAKCINACIJA se uveliko sprovodi u Srbiji, međutim, strah od nuspojava kod hroničnih bolesnika ne jenjava.

ВАЖНА ИНФОРМАЦИЈА ЗА СВЕ КОЈИ СУ ПРИМИЛИ КИНЕСКУ ВАКЦИНУ! Доктор Кон објаснио ко треба да прими бустер дозу после месец дана

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Epidemiolog Predrag Kon objasnio je da nema potrebe za strahom i da su upravo hronični bolesnici prioritet kad je vakcinacija u pitanju zbog narušenog imuniteta.

- To je potpuno suludo, hronični bolesnici su prvi za vakcinaciju jer kovid može biti smrtonosan kod njih. Čak treba i ranije da prime treću dozu i to pogotovo ako im je oštećen imuni sistem - rekao je epidemiolog u Jutarnjem programu Kurir televizije.

Kon je istakao da hronični bolesnici, ukoliko su primili kinesku vakcinu Sinofarm, treću dozu treba da prime ubrzo nakon druge.

- Treba reći za hronične bolesnike da ako su primili Sinofarm već posle četiri meseca treba da prime treću dozu. Oni koji su imunokompromitovani već posle mesec dana nakon druge doze treba da prime treću. Imunitet nakon vakcine ne traje dugo. Toga smo se malo bojali. Ne postoji ni jedna hronična bolest zbog koje neko ne sme da primi vakcinu. Bira se samo momenat kad pacijent treba da primi vakcinu - rekao je Kon koji je apelovao na građane da se vakcinišu.

Foto: Grad Vršac

 

Ko treba da primi treću dozu Sinofarma već posle četiri meseca?

- Preporuka je da razmak između primovakcinacije (druge doze vakcine odnosno treće doze kod osoba s teškim formama primarnih i sekundarnih imunodeficijencija) i buster doze vakcine protiv kovida-19 bude pet meseci za mRNK i vektorske vakcine, a četiri meseca za inaktivisane vakcine i da se buster doza primenjuje kod svih osoba koje su dobile primo vakcinaciju protiv korone - kazala je dr Tanja Jovanović.

Tu prema njenim rečima spadaju osobe sa urođenim stanjima koja dovode do slabog imunskog odgovora ili stečenim deficijencijama zbog hroničnih oboljenja koje utiču na kvalitet imunskog odgovora.

Foto: Printskrin

 

- To su sve one bolesti koje predstavljaju komorbiditete za teške forme oboljenja kao što su dijabetes i druge metaboličke bolesti, kao i teške hronične bolesti srca, pluća, bubrega, jetre i drugih vitalnih organa, kao i osobe starije od 80 godina. Za trudnice je preporuka primo vakcinacija kao i za decu od 12 i preko 12 godina - rekla je Jovanović.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO - Srpska fabrika vakcina

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NIS PODRŽAO ELEKTROTEHNIČKU ŠKOLU „NIKOLA TESLA“ U BEOGRADU: Moderni kabinet za fiziku za nove uspehe srednjoškolaca