DVE BEBE NA RESPIRATORU: Doktorka Rsovac otkriva zašto je sve više dece obolele od kovida

Novosti online

26. 10. 2021. u 11:39

DOKTORKA Snežana Rsovac, pedijatar, pulmolog i načelnica Intenzivne nege na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj, rekla je da su na respiratoru dve bebe, koje su stabilno, ali su vitalno ugrožene i obe su se zarazile kod kuće.

ДВЕ БЕБЕ НА РЕСПИРАТОРУ: Докторка Рсовац открива зашто је све више деце оболеле од ковида

Foto: Printskrin

Što je veći broj inficiranih u opštoj populaciji, veća je šansa da se pojave i teži slučajevi kod dece, navela je doktorka.

U ovom talasu koronavirus pokazuje da niko nije pošteđen, pa ni deca i bebe. Iako se verovalo da se oni lakše bore sa infekcijom, situacija je sada nešto drugačija. U Kruševcu je nedavno preminuo šesnaestogodišnjak, bebe su zaražene, a deca od 12 godina imaju upalu pluća.
Ipak, kako kažu lekari, taj procenat, srećom, nije visok, ali je svakako alarm da je potrebna opreznost i odgovornost. Globalno se menja epidemijska slika i sada je u svetu svaki četvrti inficirani virusom korona dete.

Statistika kaže da je sada, zavisno od dana, između 10 i 15 odsto inficirane dece u ukupnom broju potvrđenih slučajeva kovida.

Doktorka Snežana Rsovac, pedijatar, pulmolog i načelnica intenzivne nege na Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj rekla je, gostujući u Jutarnjem programu, da smo pre godinu i po dana imali asimptomatske slučajeve kod dece, a sada imamo veći priliv dece zato što su sojevi virusa infektivniji.

- Ranije je jedan zaraženi pacijent mogao da zarazi tri do četiri pacijenta, a sada jedan inficirani može da zarazi do devet drugih osoba - navela je doktorka Rsovac.

Prema njenim rečima, samim tim što je soj virusa virulentniji i infektivniji, a kako raste broj obolelih među opštom populacijom, imamo i više zaražene dece, pa i veću mogućnost da razviju bolest, čak i do najteže kliničke slike.

- Tiršova i Institut za majku i dete su dve ustanove u Beogradu da se zbrine dete koje ima najteži oblik kovida ili pridružene bolesti, a pozitivno je na koronavirus. Trenutno su na respiratoru dve bebe i naša borba za jednu traje duže od 10 dana, a za drugu 10 dana. Uspevamo da ih stabilizujemo, ali su vitalno ugrožene - navela je doktorka Rsovac.

Dodala je da su se obe bebe zarazile kod kuće u petom, odnosno, desetom danu života.

- Ovaj virus jeste respiratorni, ali ima kompleksan način na koji deluje, dovodi do zapaljenja i na krvnim sudovima. Dešavaju se promene na krvnim sudovima u plućima i teške kliničke slike - objasnila je.

(RTS)

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ O OBRTU NA POLITIČKOJ SCENI: Uoči izbora kod njega su dolazili predstavnici američke i britanske ambasade