POČINJE KAŽNJAVANJE! Bez čega od večeras ne smete u kafiće i restorane?

Novosti online

25. 10. 2021. u 22:28

KONTROLA kovid digitalnih sertifikata u ugostiteljskim objektima nakon 22 h počela je u subotu, a novčano kažnjavanje pravnih lica i građana počinje od večeras.

ПОЧИЊЕ КАЖЊАВАЊЕ! Без чега од вечерас не смете у кафиће и ресторане?

Sertifikat ne važi ako je crvene boje

Vlada u saopštenju pojašnjava da su kovid sertifikati u stvari digitalni zeleni sertifikati, koje svaki građanin dobije kada se ili vakciniše protiv korona virusa ili kada dobije rezultate kovid testa.

Digitalni zeleni sertifikat se može dobiti preko eUprave na mejl adresu, što je lakši način, a takođe se može izvaditi i u najbližoj poslovnici Pošte Srbije.

Da bi digitalni zeleni serifikat bio validan on mora da sadrži najmanje jedno od navedenog:

- Dokaz o primljenoj drugoj, odnosno trećoj dozi vakcine protiv kovida 19 kojim se potvrđuje da

- vakcinacija nije starija od 210 dana

- Negativan PCR test ne stariji od 72 sata

- Negativan antigenski test ne stariji od 48 sati

- Dokaz o preležanom kovidu u prethodnih 7 meseci, koji se potvrđuje pozitivnim PCR ili antigen testom

Pozitivan test na antitela (IgG), ne stariji od tri meseca, urađen u državnoj laboratoriji

Svaka od ovih stavki se već sada nalazi u zelenom sertifikatu svih građana i pri svakoj promeni (novoj dozi vakcine, testiranju ili oboljevanju od kovida) automatski se ispunjava novim podacima, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

Dodaje se da digitalni zeleni sertifikat građani mogu imati na telefonu ili odštampan na papiru i on će se proveravati skeniranjem jedinstvenog QR koda koji svaki od njih poseduje.

Vlada Srbije upozorava građane da se sva testiranja i provere nivoa antitela trenutno mogu raditi isključivo u državnim laboratorijama, koje su ovlašćene za to, i da ne nasedaju na pozive o testiranju ispred noćnih klubova i restorana, s obzirom na to da ti "testovi" nisu validni i da neće biti priznati prilikom provere kovid sertifikata.

Cilj uvođenja kovid sertifikata isključivo je zaštita zdravlja svih stanovnika, a ne novčano kažnjavanje građana i stoga se Vlada Srbije nada da će se građani i privrednici ponašati odgovorno, navodi se u saopštenju.

Vlada podseća da se kovid sertifikati već dugo primenjuju širom sveta u ugostiteljskim objektima i da će ta mera, kao i ostale epidemiološke mere, biti ukinuta kada stepen vakcinacije stanovništva dostigne zadovoljavajući nivo.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO - Srpska fabrika vakcina

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (1)

POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina