DOKTOR AŠANIN O LISTAMA ČEKANJA NA OPERACIJE: Pritisak ne popušta - hitni pacijenti ne čekaju

Novosti onlajn

25. 10. 2021. u 15:57

DIREKTOR Univerzitetskog kliničkog centra Srbije Milika Ašanin rekao je da iz dana u dan ne popušta veliki pritisak pacijenata na dve kovid bolnice - u Batajnici i Infektivnoj klinici.

ДОКТОР АШАНИН О ЛИСТАМА ЧЕКАЊА НА ОПЕРАЦИЈЕ: Притисак не попушта - хитни пацијенти не чекају

Foto: Printscreen/RTS

- U proseku, u prijemno-trijažnoj ambulanti Klinike za infektivne i tropske bolesti ima i do 200 pregleda u toku 24 časa, a broj prijema u toku dana bude između 60 i 80. U danu za nama je bilo 64 prijema u kovid bolnici u Batajnici - kaže Ašanin.

U ovom momentu naše bolnice su pune, u Batajnici je 771 pacijent, 93 u jedinici intenzivnog lečenja, 57 je na respiratoru a bilo je 64 prijema, kaže Ašanin.

Što se tiče Infektivne klinike, Ašanin ukazuje da ne samo da je popunjenost 100 odsto nego imaju i ponekog prekobrojnog bolesnika.

KCS radi u dvojnom režimu, tri segmenta

Dr Ašanin kaže da se trude na sve načine da ne zanemare nekog od pacijenata koji nisu oboleli od kovida i da im se omogući optimalna dijagnostika i lečenje.

Borimo se da u tri velika segmenta obezbedimo nekovid pacijente. To je ambulantni rad, rad dnevne bolnice i stacionarno smeštanje tih bolesnika na bolničko lečenje, kaže Ašanin.

- U ambulantnom delu, u prvih šest meseci, preko uputa prioritetnih ili uputa bez termina, kako su nam upućivani iz doma zdravlja, uradili smo 174.000 pregleda - kaže Ašanin.

Poslednjih meseci preko IZISA je omogućeno zakazivanje i primanje pacijenata za prve preglede i ostvari se u proseku oko 35.000 pregleda mesečno.

Što se tiče dnevne bolnice, tu se najviše leče onkološki pacijenti i tu mora da se održi kontinuitet u primeni citostatika, biološke terapije.

Od početka godine do danas pregledali smo oko 20.000 pacijenata, podvrgli procedurama i lečili oko 20.000 pacijenata, a primili oko 55.000 pacijenata što se tiče bolničkog dela, objasnio je profesor Ašanin.

Intervencije i operacije, koliko se čeka

Kaže da su prinuđeni da sa manjim brojem medicinskih sestara, tehničara, lekara, internista, smanje donekle obim posla, na nivou 30 do 40 odsto u zavisnosti od toga o kojoj klinici se radi.

Hitni pacijenti u urgentnom stanju odmah se primaju i ne čekaju. Između ovih drugih pravimo prioritete – pacijenti koji imaju hronična oboljenja koja se pogoršavaju, oni koji su odlagani i ne mogu da čekaju imaju prioritet i primamo ih, rekao je Ašanin za RTS. 

Na listi čekanja za dijagnostiku, koronarografiju ima oko 700 pacijenata, na ugradnju stenta čeka 31 pacijent.

- Od početka godine uradili smo 2.300 operacija katarakte, na listi čekanja je 1.600 pacijenata, za oko osam meseci - istakao je Ašanin.

Prema njegovim rečima, najviše se čeka na ortopediji, između godinu i godinu i po dana – 870 pacijenata čeka na ugradnju proteze kolena i 700 na ugradnju kuka.

Ašanin kaže da neki odlažu svoj dolazak, plaše se okolnosti da im dolazak može biti rizičan.

Dijagnostičke procedure se rade i za vikend

Trudimo se da zadovoljimo potrebe pacijenata, imamo razna dijagnostička snimanja, svakog drugog vikenda, povećavamo broj radnih dana i hvatamo priključak sa obavezama, rekao je Ašanin.

- Obaveštavamo građane, radimo preglede i kontrole, i kažemo im da pri pogoršanju stanja moraju odmah da se jave domovima zdravlja, ne smeju da neuzimanjem terapije dozvole pogoršanje - zaključio je Ašanin.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO:

NAŠI HEROJI: Intervju sa doktorkom iz kovid ambulante

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MUP SRBIJE O NEDELJI NASTRADALIH U SAOBRAĆAJU:  Saobraćajne nesreće vodeći uzrok smrti dece i  mlađih od 24 godine