SUTRA STIŽE VELIKO ZAHLAĐENJE: Objavljena najnovija vremenska prognoza - Biće i snega!

Novosti online

21. 10. 2021. u 10:00

JOŠ danas uglavnom suvo i toplo, u petak premeštanje hladnog fronta, prolazne padavine i jače zahlađenje, pokazuje vremenska prognoza Marka Čubrila.

СУТРА СТИЖЕ ВЕЛИКО ЗАХЛАЂЕЊЕ: Објављена најновија временска прогноза - Биће и снега!

Foto: P. Milošević

Danas će se Alpima polako približavati hladan front, što će nad nama usloviti dalji dotoko toplog, ali i sve vlažnijeg vazduha sa jugozapada.

- Preovlađivaće promenljivo oblačno, na istoku uz duže sunčane intervale, dok će nad središnjim, a posebno zapadnim i jugozapadnim predelima tokom dana biti sve više oblaka i tamo se posle podne i uveče ponegde očekuje kiša ili pljusak, posebno uz obalu Jadrana. Vetar južni i jugozapadni, na planinama povremenno i jak, dok će duž Jadrana biti juga i jugozapadnog vetra. Dnevni maksimum od oko 14 na zapadu do oko 24 ponegde na istoku u jugoistoku regiona - saopštio je Marko Čubrilo.

U toku noći ka petku hladan front bi trebalo da se premesti i preko regiona i prvo bi zahvatio severozapadne i severne predele Hrvatske, zatim bi napredovao dalje na istok i do petka sredinom dana uz trenutnu dinamiku atmosfere bi se premestio preko cele Hrvatske, najvećeg dela BiH (osim krajnjeg istoka i jugoistoka), zatim preko zapadne i severozapadne Srbije, uključujući i Vojvodinu. U tim predelima bi uz oblačno vreme povremeno bilo kiše, dok bi vetar okrenuo na severni i severoistočni, koji bi ponegde u zoni fronta na kratko mogao biti jak, predviđa vremenska prognoza.

Premeštanje hladnog fronta preko ostalog dela regiona se očekuje do subote ujutro, tako da će se padavinska zona premestiti nad jugoistok i jug regiona, dok će nad ostalim predelima padavine oslabiti i prestati.

Sa zahlađenjem na planinama preko 900mnv, u petak će kišu smenjivati sneg, dok bi se u subotu snežna granica spustila još malo niže, na oko 800mnv.

- Zasada modeli nad većim delom regiona ne daju signal za neke konkretnije padavine, osim na planinskom zaleđu Jadrana (Gorski Kotar, zaleđe Dalmacije, Hercegovina i planinsko zeleđe Crne Gore) gde bi zbog orografskog efekta bilo znatno više padavina. Nad ostalim predelima u proseku oko 10mm talog, dok bi istok, jugoistok i severoistok regiona mogao dobiti ispod 5mm taloga - rekao je Čubrilo.

Vremenska prognoza za vikend

U petak maksimum od oko 7 na severozapadu do oko 21 na jugoistoku regiona. Za vikend osetno hladnije, uz maksimume od 7 do 13 stepeni Celzijusa.

U nedelju i posebno ponedeljak ujutro sa pretežno vedrim vremenom nad velikim delom regiona treba očekivati pojavu slabog mraza do -2 stepena Celzijusa, dok bi prizemnog mraza bilo gotovo svugde.

Izgledi vremena za narednu nedelju

Modeli početkom sledeće nedelje daju signal za razvijanje slabog ciklona nad Jonskim morem, koji bi se formirao kao posledica prodora osetno hladnijeg vazduha nad oblast Mediterana. Taj ciklon, ukoliko se formira, bi od ponedeljka uveče do srede regionu doneo novo naoblačenje, mestimičnu kišu i planinski sneg, a snežna granica bi zavisila od tačnog položaja ciklona, što se trenutno ne može znati, naglašava Čubrilo.

Tih dana bi svakako bilo relativno hladno uz maksimume između 6 i 13 stepeni Celzijusa, dok bi osećaj hladnoće u košavskom području od ponedeljka uveče do srede uveče povećavao jak i olujan jugoistočni vetar, pokazuje vremenska prognoza.

U drugom delu sledeće nedelje stoji signal za jačanje anticiklona, stabilizaciju i otopljenje, te bi uz hladne noći dnevni maksimumi brzo prelazili i 15 stepeni Celzijusa.

Šta nam donosi novembar?

Trenutno sve upućuje da bi i početak novembra doneo suvo i relativno toplo vreme, dok se neki signal za moguće zahlađenje počinje javljati na dugoročnim proračunima tek oko 9. novembra.

Što se tiče narednih dana, danas i sutra još uglavnom sunčano i relativno toplo, sutra postepeno, a u petak jače pogoršanje, prolazne padavine i osetno zahlađenje, zaključio je Čubrilo.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO - URUŠIO SE ZID ZGRADE U CENTRU ZRENJANINA

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)