ODRŽIVO RUDARSTVO: ICMM doneo važnu odluku o aktivnostima za smanjenje efekta staklene bašte i klimatskih promena

Promo

20. 10. 2021. u 14:00

MEĐUNARODNI savet za rudarstvo i metale ICMM, vodeća globalna inicijativa u rudarstvu, doneo je odluku po kojoj se njeni članovi obavezuju da će u svojim poslovnim operacijama smanjiti emisiju gasova koji pospešuju nastanak efekata staklene bašte do 2050. godine ili ranije, u skladu sa ambicijama Pariskog sporazuma.

ОДРЖИВО РУДАРСТВО: ИЦММ донео важну одлуку о активностима за смањење ефекта стаклене баште и климатских промена

Foto: Promo

Taj sporazum je, podsećamo, prvi opšti pravno obavezujući globalni klimatski sporazum, a Evropska unija ratifikovala ga je 2016. godine.

-Ova odluka predstavlja zajedničku ambiciju kompanija koje čine jednu trećinu svetske rudarske i metalske industrije da doprinesemo naporima da se uticaji klimatskih promena smanje. Naše opredjeljenje temelji se na uverenju da će za postizanje ciljeva održivog razvoja UN -a biti neophodno da svi delovi društva rade zajedno na integrisanim pristupima koji uspostavljaju pravu ravnotežu između pitanja životne sredine i ekonomije, navodi se u Izjavi o klimatskim promenama ICMM.

Članovi najuticajnije rudarske asocijacije, koja okuplja najveće kompanije, odlučili su da ubrzaju sve veću upotrebu vozila sa nultom emisijom gasova u rudarskim procesima, kao i da ulože napore da u zajednicama u kojima posluju pomognu stanovništvu da spremno dočeka razvoj “održive” ekonomije i smanjenje emisija štetnih gasova. Pokretanje ove inicijative ima za cilj i da ohrabri dobavljače i kupce sa kojima članovi ICMM-a sarađuju, da se pridruže dekarbonizaciji zajedničkog lanca vrednosti

- Okupljamo se kao ICMM jer verujemo u moć kolektivne akcije za rešavanje izazova održivog okruženja i da bi omogućili odgovorno poslovanje, preradu i upotrebu osnovnih proizvoda. U ovom trenutku nema većeg izazova od klimatskih promena i ovo je najvažnije vreme za kolektivnu akciju, navodi se u saopštenju ICMM.

Kompanija Rio Tinto je jedan od osnivača Međunarodnog saveta za rudarstvo i metale ICMM (International Council on Mining & Metals), koji je osnovan pre 15 godina kako bi se poboljšao ekološki i društveni učinak u rudarstvu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

EKSKLUZIVNO: Pogledajte šta policija radi u kući Dankine majke (VIDEO)